BiH

saopćenje za javnost

HNS: Iza zahtjeva za procesuiranje generala HV-a stoje “bošnjačke parastrukture”

08/08/2021
FOTO: Arhiva

Riječ je, kako se navodi u saopćenju, o klasičnom pokušaju zloupotreba institucija Bosne i Hercegovine

Odjel za branitelje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) ocijenio je sramotnim zahtjev upućen Republici Hrvatskoj protiv generala i komandanata HV-a, navodeći kako je to pokazatelj ko upravlja pojedinim institucijama BiH.

“Vijest koja se pojavila u javnosti i koja je potvrđena od Ministarstva pravosuđa i uprave RH o upućenom zahtjevu iz Bosne i Hercegovine prema RH za procesuiranje hrvatskih generala i komandanata je jalov, ničim utemeljen zahtjev s političkom pozadinom od strane onih koji žele potpunu kontrolu pravosuđa u BiH, ali i pokušaja izvrgavanja činjenica i istorijskog revizionizma. Ovaj sramotan zahtjev nema svoje nikakvo uporište, posebno ne za procesuiranje bilo koga u kontekstu akcije ‘Bljesak’ kojim je oslobođen prostor RH”, saopćeno je u nedjelju iz Odjela za branitelje HNS-a.

Riječ je, kako se navodi u saopćenju, o klasičnom pokušaju zloupotreba institucija Bosne i Hercegovine, “a sada se u praktičnom smislu vidi ko stoji u pozadini i na kakav način se želi kriminalizirati HV, ali i HVO, što bošnjačke parastrukture pokušavaju već dva desetljeća na razne načine”.

Dva su ključna trenutka u kojima se poteže ovakav zahtjev, ističu iz Odjela za branitelje.

“Prvi, želi se nastavak kriminalizacije uloge HVO-a za svoju neizmjernu ulogu u oslobađanju od agresora. Nakon Knina i svih dijelova RH, ‘Oluja’ bi se posebno trebala slaviti u Sarajevu jer je na prostoru Bihaća spriječen masakr i stradanje kakvo je nažalost viđeno u Srebrenici. Drugi, nakon smjena i neviđenih pritisaka na Tužilaštvo BiH i cjelokupno pravosuđe BiH, očigledno dolazi do političkog ovladavanja pravosudnim institucijama i sada neko želi uputiti političku poruku na unutarnjem planu”, stoji u saopćenju.

Hrvatski narodni sabor BiH odbija bilo kakve pokušaje manipulacije istorijskih činjenica u političke svrhe, zlonamjerne revizije časne uloge HV-a i HVO-a i bilo kakve daljnje jalove pokušaje političkih progona.

“Također, upućujemo zahtjev da se isti ti napori i energija koji se ulažu u ovakve pokušaje, usmjere u razotkrivanje svih i dalje nerazriješenih zločina počinjenih od strane Armije BiH čiji se ratni zločinci i danas slobodno šeću po Bosni i Hercegovini”, stoji u saopćenju Odjela za branitelje HNS-a.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.