BiH

oglasili se saopćenjem

HNS je za ukidanje Federacije BiH, ali ne i kantona: “Riješili bi sva neriješena politička pitanja”

10/07/2021

Dodaju kako je ključ svih problema doista na prostoru Federacije BiH, ali da to nisu kantoni, nego upravo Federacija BiH

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH oglasio se saopćenjem za javnost u kojem ističe kako je ključ svih problema doista na prostoru Federacije BiH, ali da to nisu kantoni, nego upravo Federacija BiH. Unutar kantona, kako navode, ne postoji niti jedan neriješen politički problem koji onemogućava Bosnu i Hercegovinu na njenom evropskom putu i napredovanju u najširem smislu.

Dodaju kako je nakon održanih sastanaka bošnjačkih stranaka na teme ukidanja kantonalnih vlada i preustroja Federacije, HNS dužan istaknuti komentar na ovu vrstu tema koje se nameću u javnom i političkom prostoru.

“Sadržaj malicioznih tema koje su javno priopćili nakon održanog sastanka je ono u čemu su kao neskriveni rušitelji svega proisteklog iz Daytonskog mirovnog sporazuma dobri i nažalost poprilično ‘konstruktivni’ pa je tako bilo i ovaj put. Za početak, drago nam je da su detektirali da politički problemi neminovno postoje, ali kao i svaki put, meritum problema je usmjeren na pogrešnu adresu. Tako su promotori unitarističkih i rušilačkih snaga detektirali kantone kao ključ problema te se složili oko nužnosti njihova ukidanja”, navode iz HNS-a.

Dodaju kako je ključ svih problema doista na prostoru Federacije BiH, ali da to nisu kantoni, nego upravo Federacija BiH.

“Unutar kantona ne postoji niti jedan neriješen politički problem koji onemogućava Bosnu i Hercegovinu na njenom europskom putu i napredovanju u najširem smislu. Ako bismo razgovarali o ukidanju federalne/federalnih jedinica i doista nazivali otvorene političke probleme pravim imenom – to ime bi bila Federacija BiH o čijem se ukidanju jedino može razgovarati s obzirom na akumulaciju svih otvorenih političkih pitanja koji su upravo u FBIH smješteni. Ukidanjem Federacije BiH riješile bi se i implementirale presude Ustavnog suda koje bošnjački unitaristi vješto izbjegavaju, a neke od njih su i sami inicirali”, ocjenjuju iz HNS-a.

Navode kako aktualna FBiH svoj legitimitet vuče upravo iz kantona i bez njih, ističu iz HNS-a, formalno pravno, ali i ekonomski ne bi mogla postojati.

“Federacija BiH je u posljednjih deset i više godina sve kantone, naravno osim Sarajevske, oštetila za stotine miliona putem diskriminirajućih kvota raspodjele PDV-a”, naglašavaju su iz HNS-a BiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.