BiH

vanredno zasjedali

HNS traži da se sjedište OHR-a prebaci u Brisel, najavili i “teritorijalnu reorganizaciju BiH”

29/07/2022
Foto. BHRT

Podsjećaju kako korištenje bonskih ovlasti ne odgovara demokratskim načelima, pogotovo u slučaju BiH kao potencijalne kandidatkinje za članstvo u Europsku uniju.

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine (HNS BiH) oglasio se u petak sa zaključcima s vanredne proširene sjednice Predsjedništva i Glavnoga vijeća te političke organizacije u kojima izražava svoje snažno nezadovoljstvo zbog nametnutih odluka Visokoga predstavnika za Bosnu i Hercegovinu od 27. jula 2022. o izmjenama i dopunama Izbornoga zakona Bosne i Hercegovine koje, kako su ustvrdili, nisu na tragu odluke Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić U 23/14.

“Ovim izmjenama je trenutni nelegalni sastav Centralne izborne komisije dobio iznimno velike ovlasti što omogućava zloupotrebe i donošenje politički motiviranih odluka”, zaključeno je uz ostalo na izvanrednoj proširenoj sjednici Predsjedništva i Glavnoga vijeća HNS-a BiH.

Podsjećaju kako korištenje bonskih ovlasti ne odgovara demokratskim načelima, pogotovo u slučaju BiH kao potencijalne kandidatkinje za članstvo u Europsku uniju.

Iz HNS-a pozivaju da se žurno razmotri prebacivanja središnjega Ureda visokoga predstavnika (OHR) iz Sarajeva u Brisel kako bi se zaštitila sigurnost i nezavisnost Visokoga predstavnika i oslobodila od političkih utjecaja.

“Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine, sa žaljenjem je primio k znanju ključnu poruku koju su neki predstavnici međunarodne zajednice poslali zadnjih par tjedana javnostima u Bosni i Hercegovini, a to je da se govor mržnje, pozivi na ubojstva i nasilje, prijetnje terorizmom i ratom isplate za postizanje maksimalističkih nacionalističkih ciljeva, u ovom slučaju u korist bošnjačkih političkih predstavnika”, navodi se u priopćenju Ureda za informiranje HNS-a.

Također, HNS BiH osudio je politike pojedinih glavnih gradova “koje sustavno djeluju štetno na stabilnost Bosne i Hercegovine, te hrvatskoga konstitutivnog naroda, kao i koncepta BiH kao države tri konstitutivna naroda i svih ostalih građana”.

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine u zakljućcima osuđuje “nezapamćeni porast govora mržnje, pozive na nasilje i sukobe koje šire pojedini bošnjački politički lideri, dobro uigrane skupine na društvenim mrežama i predstavnici pojedinih medija”.

Smatraju neprihvatljivom “sramežljivu reakciju međunarodnih organizacija i predstavnika u Bosni i Hercegovini na prijetnje upućene liderima i cijelome hrvatskome narodu”.

“Takve reakcije su rezultat njihove pristranosti u korist bošnjačkih političkih aktera i muslimanskih krugova koji za svoje destruktivne aktivnosti ostaju nesankcionirani. Legitimni prijedlozi i potezi hrvatskih predstavnika usmjereni isključivo na očuvanje ravnopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini i stabilnosti države, se ignoriraju i zanemaruju”, zaključili su u HNS-u.

Smatraju kako su širenje govora mržnje i pozivi na nasilje prema hrvatskom konstitutivnom narodu, njihovim predstavnicima, susjednim državama i dužnosnicima međunarodne zajednice neprihvatljivi, trebaju biti sankcionirani i iziskuju oštar odgovor svih hrvatskih predstavnika.

HNS BiH je poručio kako će namjere eliminiranja Hrvata kao konstitutivnoga naroda propasti.

Ističu kako će Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine i svi njegovi predstavnici nastavit svoje djelovanje s ciljem jačanja političkoga, gospodarskoga, kulturnoga i demografskoga položaja te zaustavljanja procesa dekonstituiranja hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini u skladu sa Zaključcima izvanrednoga zasjedanja HNS-a od 19. februara 2022., uključujući pokretanje pravnih i političkih procedura u korist institucionalne i teritorijalne reorganizacije Bosne i Hercegovine u skladu s federalističkim načelima kako bi se osigurala funkcionalnost države i jednakopravnost triju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, pogotovo, kako su ustvrdili u zaključcima, nakon bošnjačkih prijetnji i izražene nesnošljivosti prema suživotu s Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine još jednom oštro je osudio bošnjačke političke stranke koje bojkotiraju pregovore o postizanje dogovora o izmjenama Izbornoga zakona i ograničenim izmjenama Ustava Bosne i Hercegovine.

Navode pak, kako HNS BiH ostaje otvoren za pregovore na načelima Političkog sporazuma iz Mostara od 17. juna 2020., uključujući ograničene izmjene Ustava Bosne i Hercegovine kako bi se implementirale sve presude Europskoga suda za ljudska prava i Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine u interesu konstitutivnih naroda, nacionalnih manjina i svih drugih građana na načelima konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja.

HNS BiH smatra također kako je, u suradnji s nadležnim institucijama Republike Hrvatske, potrebno razmotriti i pitanja koja se odnose na pravne aspekte Daytonskoga i Washingtonskoga sporazuma koja su narušena neodgovornim djelovanjima vodećih bošnjačkih političkih aktera i ureda OHR-a u Sarajevu u protekla dva desetljeća, stoji u priopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.