Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

HNS usvojio modele izmjena Izbornog zakona BiH

hns sjednica

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) na sjednici u petak u Mostaru usvojilo je najprihvatljivije modele koji će kroz promjene Izbornog zakona zadovoljiti osnovno pravo da Hrvati sami sebi biraju svoje predstavnike u tijelima vlasti te relaksirati odnose na političkoj sceni među partnerima, priopćio je Ured za informiranje HNS-a BiH.

Prvi je Model izravnog izbora članova Predsjedništva BiH po kojem bi izabrani član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske (1 Srbin) bio kandidat koji je na izborima osvojio najveći broj glasova u Republici Srpskoj kao jednoj izbornoj jedinici.

Izbor dva člana Predsjedništva BiH sa teritorija Federacije BiH (1 Bošnjak i 1 Hrvat) obavljao bi se iz Federacije BiH kao jedne izborne jedinice.

Unutar Federacije BiH kao jedne izborne jedinice definiraju se izborna područja A, B i C.

A. U izborno područje A se ubrajaju sve općine u kojima prema podacima s popisa stanovništva 2013. godine, živi više od 2/3 bošnjačkog naroda.
B. U izborno područje B se ubrajaju sve općine u kojima prema podacima sa popisa stanovništva 2013. godine, živi više od 2/3 hrvatskog naroda.
C. Sve ostale općine (u kojima niti Bošnjaci niti Hrvati ne čine 2/3 stanovništva) se ubrajaju u izborno područje C.

Kada je u pitanju izbor bošnjačkog člana Predsjedništva BiH iz Federacije BiH (1 Bošnjak) izabrani kandidat bio bi onaj koji je među bošnjačkim kandidatima osvojio najveći broj glasova unutar Federacije BiH uz uvjet da je u području A+C osvojio veći broj svojih glasova nego u području B+C. Što se tiče izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH iz Federacije BiH (1 Hrvat) izabrani kandidat bio bi onaj koji je među hrvatskim kandidatima osvojio najveći broj glasova unutar Federacije BiH uz uvjet da je u području B+C osvojio veći broj svojih glasova nego u području A+C.

Drugi je Model popunjavanja Doma Naroda Federacije BiH koji se temelji na točnom izračunu “koeficijenta elektorskog glasa” koji matematički precizno svakom konstitutivnom narodu (i ostalim) u svakoj županiji dodjeljuje točno onoliko glasova koliki je udio stanovnika tog konstitutivnog naroda (i ostalih) u nekoj županiji prema ukupnom broju stanovnika tog naroda u Federaciji BiH.

Dom Naroda Federacije BiH bi se popunjavao primjenom “elektorskog modela” i to izravnim izračunom mandata koje osvajaju liste u Domu Naroda Federacije BiH (bez organiziranja posebnih posrednih izbora…), te izborom zastupnika u Dom Naroda Federacije BiH putem ad-hoc sazvane skupštine svih izabranih zastupnika u županijskim skupštinama.

U priopćenju se navodi kako je Predsjedništvo HNS-a otvoreno za sve razgovore i dogovore oko navedenih modela.

Kada je u pitanju izmjena Izbornog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na presudu Ustavnog suda za Grad Mostar, Predsjedništvo HNS-a je ostalo kod ranijih modela.

Komentirajući aktualnu političku situaciju, Predsjedništvo HNS-a je čvrstog uvjerenja kako HNS unatoč raznim krizama na aktualnoj političkoj sceni, treba nastaviti politiku kojom će se ostvariti institucionalna jednakopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo HNS-a i dalje će se uporno zalagati da Bosna i Hercegovina nastavi svoj europski i euroatlantski put te da se na tome putu ostvari i jednakopravnost hrvatskog naroda sa druga dva naroda u BiH, navodi se u priopćenju.

HNS