Hoće li 10.000 rudara u FBiH imati manji topli obrok?

BiH

rudari

Nakon što je u Federaciji BiH usvojen pravilnik kojim se dodatno oporezuju izdvajanja za topli obrok veći od 8,5 KM, postavlja se pitanje kako će se ova odluka odraziti na neke od najugroženijih kategorija radnika u BiH, odnosno one koji rade u najtežim uslovima.

U razgovoru za Fokus.ba predsjednik Samostalnog sindikata rudara u FBiH Sinan Husić ističe da preko 10.000 rudara u FBiH neće pristati na bilo kakva smanjenja toplog obroka.

“Kolektivnim ugovorom precizno je definisana visina toplog obroka, a to je 14 KM. Poslodavac ima obavezu da vrši uplatu dodatnog poreza na razliku od 8,5 do 14 KM i tako će biti u narednih godinu dana. Vidjet ćemo do kraja ove godine da li ćemo moći usaglastiti neki modalitet isplate toplog obroka koji može biti prihvatljiv za sve”, kazao je Husić za Fokus.ba.

Dodao je da će u budućim pregovorima o kolektivnom ugovoru biti moguće smanjenje toplog obroka za radnike isključivo ako se jedan dio toplog obroka pretvori u satnicu.

Za sada nije poznato kako će rudnici moći isfinansirati dodatni porez na topli obrok za 10.000 rudara, što bi na nivou godine mogao biti višemilionski iznos.

“Mi očekujemo da će federalne vlasti ispuniti ranije obećanja o smanjenju ostalih nameta kroz izmjenu zakona. Dakle, da bi se rasteretio realni sektor. Ukoliko do toga ne dođe onda je oporezivanje toplog obroka jedan dodatni trošak poslodavcima u rudnicima. Mi smo poslodavcima poslali dopis sa apsolutnom podrškom da prilikom definisanja ugovora za 2017. godinu sa Elektroprivredom BiH zaštite interese rudnika kad je riječ o uslovima pod kojima će se plasirati ugalj iz rudnika”, zaključio je Husić.