dom naroda zasijeda

Hoće li 29. avgusta biti ukinute akcize na gorivo?

dom naroda psbih fena

Na dnevnom redu je, u drugom čitanju, po skraćenom postupku, i prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, najavljeno je iz Parlamentarne skupštine BiH

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na čijem dnevnom redu je prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH zakazana je za ponedjeljak, 29. avgust.

Ovaj zakonski prijedlog, koji će se pred delegatima naći u drugom čitanju, a koji su u parlamentarnu proceduru uputili poslanici Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Nada Mladina i Zukan Helez, podrazumijeva ukidanje akciza na sve vrste goriva.

Predlagači su u obrazloženju naveli da bi ukidanjem akcize maloprodajna cijena dizel-goriva bila niža za 35 feninga.

Na dnevnom redu je, u drugom čitanju, po skraćenom postupku, i prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, najavljeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

U obrazloženju ovog zakonskog prijedloga navedeno je da plate zaposlenih u institucijama BiH nisu povećane 13 godina, te da se na ovaj način određuje koeficijent za pozicije stručni saradnik do stručni savjetnik za državne službenike, vojnik do brigadir za profesionalna vojna lica, policajac do viši inspektor za policijske službenike, te NSS do viši referent VŠS za zaposlene.

Za sprovođenje ovih izmjena iz budžeta institucija BiH potrebno je izdvojiti dodatnih 30.000.000 KM, navodi se u obrazloženju.

Delegati bi u drugom čitanju trebali da razmatraju i prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH, čijim usvajanjem bi bila garantovana jednaka prava za sve roditelje djece sa težim smetnjama u razvoju i usklađivanje sa zakonima o radu na entitetskim nivoima.

Trenutno Zakon o radu u institucijama BiH samo samohranim roditeljima djece sa težim smetnjama u razvoju daje pravo na skraćeno radno vrijeme.

Na dnevnom redu sjednice su i izvještaji Kancelarije za reviziju institucija BiH o finansijskoj reviziji 74 institucije BiH za 2020. i 2021. godinu, kao i izvještaj o sprovođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije u 2021.

Dnevnim redom je predviđeno i davanje saglasnosti za nekoliko međunarodnih sporazuma i ugovora.

Početak sjednice zakazan je za ponedjeljak, 29. avgust, za 12.00 časova.