Sud BiH

Hoće li BiH ispuniti želju Turske i isporučiti joj člana FETO-a Ozera Ozsaraya?

sud bih

ako je rečeno na ročištu, u narednih deset dana bi Krivično vijeće Suda BiH trebalo donijeti odluku o tome jesu li ispunjeni zakonski uvjeti za izručenje Ozsaraya Turskoj, o čemu će na kraju odlučivati državni ministar pravde

Sud Bosne i Hercegovine odredio je turskom državljaninu Ozeru Ozsarayu mjeru zabrane napuštanja Kantona Sarajevo i oduzimanja pasoša dok se ne odluči o zahtjevu za izručenje Turskoj.

Kako je rečeno na ročištu, u narednih deset dana bi Krivično vijeće Suda BiH trebalo donijeti odluku o tome jesu li ispunjeni zakonski uvjeti za izručenje Ozsaraya Turskoj, o čemu će na kraju odlučivati državni ministar pravde.

Republika Turska je od Bosne i Hercegovine zatražila izručenje svog državljanina Ozsaraya zbog sumnje u članstvo u naoružanoj organizaciji s ciljem pokušaja ukidanja državnog poretka.

Na prošlom ročištu je navedeno da je Vrhovni sud u Turskoj pokrenuo istragu protiv Ozsaraya zbog krivičnog djela “članstvo u oružanoj terorističkoj organizaciji FETO”, te da je u julu 2016. godine upotrebom sile i nasilja pokušao da ukloni pravni poredak.

Tužilac Kasim Halilčević je kazao da ostaje pri prijedlozima koje je iznio na ročištu 22. novembra ove godine, dodavši da više od godinu dana traje postupak za odobrenje azila.

Ozsaray je istakao da se u BiH ne bavi nikakvom djelatnošću. Zbog zahtjeva za ekstradiciju poništena mu je radna dozvola, a pasoš mu se nalazi u Ministarstvu sigurnosti, u sektoru za azil, rekao je on.

“Ne mogu obavljati transakcije s bankom i prihvatit ćete činjenicu da je teško nastaviti normalan život. Želio bih početi novi život, biti slobodan u obavljanju svojih poslova i imati pristup svom pasošu. Doživljavam neprijatnosti i poteškoće jer mi se onemogućava normalna aktivnost – rad. Ovaj je spor političkog karaktera”, kazao je Ozsaray.

Dodao je da ima potrebu za pasošem jer se želi baviti privrednim aktivnostima, te da se, ako će imati pasoš, ne protivi mjerama zabrane napuštanja Kantona Sarajevo.

Nakon iznesenih prijedloga, sudija Goran Radević je donio rješenje kojim se Ozsarayu izriču mjere zabrane napuštanja Kantona Sarajevo i putovanja zbog postojanja opasnosti da će izbjeći postupak izručenja. Istom odlukom, kako je rečeno, Ozsarayu se privremeno oduzima pasoš.

Na ovu odluku postoji mogućnost žalbe.