Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

naručeno 1.232.000 doza

Hoće li BiH uspjeti nabaviti vakcine direktnim pregovorima s proizvođačima

Predstavnički dom PS BiH na jučerašnjoj sjednici usvojio je poslaničku inicijativu Denisa Zvizdića kojom Predstavnički dom PSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH da, bez odgađanja, izvrši potrebnu koordinaciju sa nadležnim entitetskim ministarstvima u vezi sa hitnom nabavkom vakcina za najugroženije kategorije stanovništva BiH putem direktnih pregovora

Dok zemlje regiona već provode imunizaciju vakcinom protiv Covid 19, BiH još uvijek čeka dio vakcina putem Covax programa. Ukupno je naručeno 1.232.000 doza vakcina, a prva isporuka očekuje se krajem januara kada bi trebalo biti dopremljeno 3% naručenih vakcina.

Predstavnički dom PS BiH na jučerašnjoj sjednici usvojio je poslaničku inicijativu Denisa Zvizdića kojom Predstavnički dom PSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH da, bez odgađanja, izvrši potrebnu koordinaciju sa nadležnim entitetskim ministarstvima u vezi sa hitnom nabavkom vakcina za najugroženije kategorije stanovništva BiH putem direktnih pregovora.

“S obzirom na postojanje opasnosti da naše pristupanje Instrumentu za globalni pristup vakcini za COVID-19 (COVAX) neće uroditi željenom i potrebnom dinamikom i količinom nabavke vakcina, takođe je potrebno u što kraćem roku aktivirati paket Evropske unije od 70 miliona evra za rani pristup vakcinama protiv COVID-19, koji je odobren za zemlje Zapadnog Balkana u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II). Istovremeno, Predstavnički dom PSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH da, u koordinaciji sa Agencijom za lijekove i medicinska sredstva BiH, primjenom člana 38. Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH, otkloni formalne zakonske prepreke za hitnu nabavku, uvoz i primjenu vakcine protiv virusa COVID-19“, navodi se u inicijativi.

Od naručenog broja vakcina 800.000 je predviđeno za FBiH, 400.000 za Republiku Srpsku i 32.000 za Brčko distrikt.