Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

katnon sarajevo

Hoće li biti oštrijih mjera za nevakcinisane: “Nema sentimenta nauštrb zdravlja”

U Zetri je danas počelo docjepljivanje građana
08.07.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U sarajevskoj Zetri u toku je revakcinacija gradjana koji su prvu dozu primili 22.04. Ispred dvorane su velike guzve, a za danas je planirano cjepljenje 2000 gradjana. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

U utorak će prema najavama kantonalnog ministra zdravstva, Harisa Vranića biti poznato hoće li biti uvedene restriktivne mjere za nevakcinisane građane. Iako nije zakonski obavezna, ona je društveno dobro, kazao je ministar Vranić

Vlada Kantona Sarajevo u idućoj sedmici će sa Kriznim štabom razmatrati uvođenje oštrijih mjera za sve nevakcinisane u ovom kantonu. Krizni štab traži da za dolazak na posao osoba mora biti vakcinisana ili dokazati da nije zarazna PCR ili drugim načinom testiranja.

Na samu najavu rigoroznijih mjera, već se povela javna rasprava mogu li i imaju li kantonalne vlasti pravo na takav način uslovljavati građane, javlja BHRT.

U utorak će prema najavama kantonalnog ministra zdravstva, Harisa Vranića biti poznato hoće li biti uvedene restriktivne mjere za nevakcinisane građane. Iako nije zakonski obavezna, ona je društveno dobro, kazao je ministar Vranić.

– Da li ćemo uvesti te mjere obaveznog pokazivanja dokaza prilikom ulaska u zatvorene objekte to ćemo razmotriti u utorak i definitivno će se znati u utorak, ja sam pobornik te mjere. Sigurno ćemo ih ozbiljno razmotriti i nauštrb zdravlja nećemo imati sentimenta prema onima koji se protive takvim mjerama, kaže Vranić.

Ako i budu donesene nije jasno hoće li se odnositi na sve institucije koji se nalaze u Sarajevu ili samo one koje su u vlasništvu kantona. Premijer Edin Forto nije želio unaprijed govoriti, ali je jasno iznio svoj stav.

– Ne mogu prejudicirati šta će biti odgovor Vlade na zahtjev Kriznog štaba samo vam mogu reći da u svoje lično ime govorim podržavam oštre mjere za one koji ne žele da se vakcinišu, poručuje Forto,

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika KS pružio je otpor mogućim oštrijim mjerama, pozivajući kantonalnu Vladu i premijera da se vrate u okvire zakona i međunarodnih konvencija o osnovnim ljudskim pravima.

Restriktivne mjere su uobičajena praksa u svim evropskim i uređenim zemljama, kazao je šef Delegacije EU u BiH, Johan Zatler prilikom obilaska vakcinalnih punktova u sarajevskoj Zetri.

O uređenosti i evropskim standardima teško da naša zemlja može govoriti ako se uzme u obzir da bh. vlasti od početka pandemije nisu bile uspješne u nabavci vakcina. Šta više, tek ih je u posljednjih mjesec dana dovoljno na raspolaganju, a do tada građani i da su htjeli, nisu se u većem broju mogli vakcinisati.

Dvije su krajnosti u našoj zemlji, od nedovoljnog broja vakcina do nedovoljno zainteresiranih građana za vakcinaciju. Jedno je sigurno, pandemija i dalje traje, a lijeka osim vakcine nema, u našoj zemlji ni dovoljno jasne promocije vakcinacije.

Odgovornost je i na jednima i na drugima: na vlasti da izabere najbolje mjere koje bi spriječile širenje virusa, ali i osiguraju dovoljno vakcina, a na građanima da budu svjesni da svaki izbor i vakcinisanje i nevakcinisanje povlači određene posljedice.