vijeće ministara

Hoće li biti usvojena odluka o zabrani izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta?

drvo (1)

To je jedina tačka dnevnog reda, koju je predložilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Prijedlog odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta bit će razmatran danas na vanrednoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

To je jedina tačka dnevnog reda, koju je predložilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Prijedlog odluke izrađen je na osnovu zaključaka Vlade Republike Srpske, te inicijativa ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH, koje su dostavljene Ministarstvu vanjsle trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Prijedlogom je definisano da se izvoz oblovine, ogrjevnog drveta i peleta iz BiH zabranjuje 90 dana od stupanja na snagu ove odluke.

– Očekujemo da će nadležne institucije uraditi svoj dio posla i da ćemo u najkraćem roku usvojiti odluku – naglasio je resorni ministar Staša Košarac.

Prema njegovim riječima, onemogućavanje privremenog izvoza oblovine, orgjevnog drveta i peleta od ključnog je značaja za građane i privrednu zajednicu u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u situaciji globalnog poremećaja na tržištu sirovina i enormnog povećanja cijena energenata.

– Naša namjera je da prioritetno brinemo o građanima i obezbjedimo dovoljne količine sirovine za domće proizvođače i drvoprerađivače, koji se godinama suočavaju sa problemom nedostatka sirovine na tržištu. Zbog toga smo predložili zaštitne mjere, odnosno privremenu zabranu izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta. Primarno vodimo računa o interesu naših građana i zaštiti domaće privrede. Ponoviću svoj raniji stav – ne želimo da naši ljudi iz Republike Srpske i Federacije BiH predstojeću zimu dočekuju u neizvjesnosti i sa hladnim radijatorima, dok se istovremeno našim peletom griju stanovnici zapadnih zemalja – poručio je ministar Košarac, saopćeno je iz resornog ministarstva.

Sjednica počinje u 13.00 sati.