Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hoće li FBiH uskoro dobiti parlamentarnu većinu?

BiH

pfbih

Nakon što je Demokratska fronta (DF) odlučila istupiti iz koalicije (SDA-HDZBiH) Stranci za BiH ponuđeno je da bude dio parlamentarne većine.

– Možemo činiti parlamentarnu većinu s onim partijama koje su spremne da potpišu dokument na osnovu kojeg ćemo raditi u naredne tri godine, a ne da to bude puka matematička koalicija – rekao je danas za Fenu predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić.

U tom smislu, Jerlagić je obavio razgovor s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, dok s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem još nije imao kontakta.

Druge stranke, koje bi eventualno mogle biti dio parlamentarne većine kako bi postojala 52 ili 55 poslanika u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, nije želio imenovati, jer je to, kako ističe, na HDZ-u i SDA da odluče s kim žele u koaliciju.

Stranka BPS-Sefer Halilović, ima sporazum s Demokratskom frontom na svim nivoima i u skladu s tim održava sve dogovore.

– Do sada mi imamo usaglašen stav o zajedničkom djelovanju. S drugim strankama nismo imali oficijelne razgovore. SDA je pokušavala sa nama da razgovara na prilično neoficijelan način. Naravno, mi smo ozbiljna politička partija i možemo razgovarati samo na oficijelnom nivou i na nivou stranačkih delegacija – istakao je Feni član Predsjedništva stranke Semir Halilović.

Stranka A-SDA do danas nije dobila pozive od čelnika stranaka SDA i HDZ-a BiH.

– Razgovori su nam prihvatljivi u smislu stvaranja pretpostavki za funkcioniranje vlasti na federalnom i državnom nivou. O mogućem konceptu na federalnom nivou treba razgovarati – izjavio je Feni predsjednik Kantonalnog odbora USK-a i zatupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Jasmin Emrić.

Također, ni Laburistička stranka nije dobila ponudu od SDA ili HDZ-a BiH vezanu za novu parlamentarnu većinu.

– Mi smo ozbiljna parlamentarna politička organizacija, koja svoje stavove donosi na tijelima, tako da bismo morali imati nešto napismeno i konkretno od učesnika u vlasti da bismo iznijeli svoj stav – naglasila je za Fenu članica Predsjedništva općinske organizacije Velike Kladuše Laburističke stranke Edina Abdić.

HDZ 1990 smatra da nestabilnost parlamentarnih većina i njihov raspad manifestira svu pogubnost dosadašnjih političkih obrazaca, unutar kojih je prioritet podjela interesnih sfera, uz odsustvo programa, strategije i jasne vizije za budućnost zemlje.

Stav HDZ-a 1990 ukazuje na nužnost programskih načela i vrijednosti i HDZ 1990 izvan takvih okvira neće sudjelovati u vlasti.

Bez izgradnje takvih okvira koji su u duhu prosperiteta, evropske budućnosti i stvaranja perspektive, HDZ 1990 ostaje dosljedan stavu djelovanja kroz oporbu, ističu iz ove stranke.