Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hoće li lideri stranaka iz RS-a donijeti odluku o bojkotu institucija BiH?

Lazar Prodanović (1)

Ukoliko ponovljeni izvještaj Ustavnopravne komisije bude negativan, odnosno prijedlozi zakona o Ustavnom sudu BiH i izmjenama Krivičnog zakona BiH padnu u parlamentarnoj proceduri, sačekat ćemo stav predsjednika političkih partija koji su usaglasili prijedloge i donijeli odluku o njihovom upućivanju u proceduru i ispoštovat ćemo njihov dogovor, rekao je za Anadolu Agency (AA) Lazar Prodanović, član Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Prodanović je naveo kako je nepotrebno prejudicirati kakav će biti budući stav zastupnika iz RS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, na pitanje da li to znači da će oni zbog osporavanja zakona bojkotovati rad Parlamentarne skupštine BiH.

“Čekat ćemo konačan izvještaj, odnosno konačan ishod odluke. Poštovat ćemo dogovor predsjednika političkih partija koji će biti zauzet, odnosno onih koji su i odlučili da u parlamentarnu proceduru dostave prijedloge zakona”, poručio je Prodanović.

Nakon što na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, zbog protivljenja zastupnika iz bh. entiteta RS, nije usvojen negativan izvještaj o prijedlozima zakona o Ustavnom sudu BiH i izmjenama Krivičnog zakona BiH o njemu ponovno treba da se očituje to parlamentarno tijelo.

“Ako se ponovno bude desilo da izvještaj bude negativan onda se obustavlja dalji postupak u parlamentarnoj proceduri po pitanju dostavljenih zakona o Ustavnom sudu BiH i izmjenama Krivičnog zakona BiH”, naglasio je Prodanović.

Ustavnopravna komisija o prijedlozima zakona o Ustavnom sudu BiH i izmjenama Krivičnog zakona BiH izjasnit će se prije sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koja je zakazana za 16. februar, a na čijem dnevnom redu se nalazi razmatranje tih akata u prvom čitanju.

Prijedlogom zakona o ustavnom sudu BiH čiji su predlagači klubovi zastupnika SNSD-a i SDS-a predviđeno je da se iz rada te pravosudne institucije isključe sudije – stranci.

Izmjenama Krivičnog zakona BiH koje su također, dostavili klubovi zastupnika SNSD-a i SDS-a zatraženo je brisanje odredbe koja se odnosi na sankcioniranje za neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH.

Dostavljanje u parlamentarnu proceduru ovih zakonskih rješenja uslijedilo je nakon odluke Ustavnog suda BiH s kraja prošle godine koji je Narodnoj skupštini RS-a naložio da u roku od šest mjeseci uskladi Zakon o praznicima.

Ustavni sud BiH je utvrdio da član 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, članom II/4. Ustava Bosne i Hercegovine u vezi sa članom 1.1. i članom 2.a) i c) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Radi se o obilježavanju dana RS-a 9. januara, koji se ujedno slavi i kao krsna slava Sveti Stefan.