Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hoće li migranti nastaviti dolaziti u BiH?

izbjeglice_sarajevo
Foto: D. Begović

Prema određenim procjenama u BiH se trenutno nalazi 2.500 migranata koji pokušavaju pronaći utočište ili put ka boljoj budućnosti u EU. No, broj migranata na Balkanu, odnosno na prostoru od Grčke do BiH, mnogo je veći i kreće se u rasponu od 40 do 60 hiljada. Stoga se i nameće pitanje: da li BiH može očekivati priliv još većeg broja izbjeglica?

Kako je u razgovoru za Fokus.ba istakao Denis Hadžović iz Centra za sigurnosne studije BiH, migranti uglavnom žele doći do zemalja Evropske unije, a sada je već jasno da jedna ruta njihovog kretanja prolazi i preko BiH. Stoga je izvjesno da bi u narednom periodu u BiH moglo doći do rasta broja migranata.

„Za sada možemo reći i da je stanje dobro s obzirom da Hrvatska drži svoje granice relativno otvorenim“, kazao je Hadžović za Fokus.ba.

Veliki broj izbjeglica trenutno se nalazi i u Sarajevu, gdje im, kako ističu stručnjaci više pomažu građani i humanitarne organizacije, nego državne institucije. Međutim, nevladine i humanitarne organizacije već iscrpljuju svoje mogućnosti, smatra Hadžović te dodaje da država pod hitno mora reagovati.

„Državne institucije bi trebale da vrše koordinaciju aktivnosti na ovom polju, ali to je izostalo i lokalne zajednice su u ovom slučaju prepuštene same sebi. Općine i gradovi posjeduju određena sredstva, ali njihove mogućnosti su ograničene. Znam da su lokalne vlasti u Velikoj Kladuši tražile pomoć i uspostavljanje mehanizma koordinacije, kako bi se pomoglo migrantima“, rekao je Hadžović.

Smatra da iskustva Makedonije i Srbije mogu pomoći BiH, s obzirom da je veliki talas izbjeglica prešao preko njihove teritorije.

„Razmjena iskustava je veoma bitna u ovom slučaju, pogotovo za naše institucije. Ranije je kreiran plan za rješavanje ovog problema, ali taj plan nikada nije ušao u fazu implementacije. To je još uvijek mrtvo slovo na papiru, možda zato i što taj plan zahtjeva i finansijska sredstva. Sve je na sada na bh. parlamentarcima“, rekao je Hadžović.

Akcionim planom koji još uvijek nije usvojen bili su predviđeni kapaciteti za smještaj izbjeglica u BiH.

„Dodatni problem je što Graničnoj policiji BiH nedostaje oko 500 ljudi, a još uvijek nemamo ni kvalitetnu opremu. Uposlenici Granične policije BiH se susreću sa nečim što nije uobičajeno i zato je potreban širi angažman na rješavanju ovog problema“, rekao je Hadžović.