Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rasprava o novom zakonu

Hoće li Parlament FBiH danas zabraniti pušenje na javnim mjestima?

pusenje

Svrha ovog zakona je da se bolje reguliše upotreba duhanskih proizvoda

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici trebao bi se izjašnjavati o predloženom zakonu o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje, kojim se predviđa zabrana pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prevozu, te privatnim automobilima ukoliko se u njima nalaze maloljetne osobe.

Svrha ovog zakona je da se bolje reguliše upotreba duhanskih proizvoda.

Poslanici će razmatrati izmjene Zakona o nasljeđivanju, Zakona o registraciji poslovnih subjekata, Zakona o stvarnim pravima, Porodičnog zakona, Zakona o zemljišnim knjigama, kao i izmjene i dopune Zakona o notarima.

Ova zakonska rješenja Vlada Federacije BiH je uputila u proceduru zbog usaglašavanja s presudama Ustavnog suda FBiH, koji je, između ostalog, utvrdio da pojedine odredbe navedenih zakona, kojima je propisana obavezna notarska obrada za određene pravne poslove, nisu u skladu s Ustavom FBiH.

Izmjenama i dopunama Zakona o notarima trebao bi se uvesti postupak potvrđivanja isprava za koje nije obavezna notarska obrada (takozvani postupak solemnizacije).

U to spadaju pravni poslovi o reguliranju imovinskih odnosa između bračnih drugova, kao i onih koje žive u izvanbračnoj životnoj zajednici, poslovi čiji je predmet prijenos ili stjecanje vlasništva ili drugih stvarnih prava na nekretninama, zatim kojima se sačinjavaju osnivačka akta privrednih društava i utvrđuje njihov statut i svaka njegova promjena.

Dakle, navedene pravne poslove u vidu privatne isprave mogu sačinjavati same stranke u postupku, ali s ciljem zaštite pravne sigurnosti neophodno je da ih solemnizira notar po postupku koji je detaljno propisan u predloženim izmjenama i dopunama Zakona o notarima.

Također, poslanici će razmatrati izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH, koje je predložila poslanica Amela Kuskunović i izmjenu i dopunu Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju, čiji su predlagači Sanela Klarić i Vibor Handžić.

Na dnevnom redu je i Informacija Vlade Federacije BiH o epidemiološkoj situaciji u FBiH, Nacrt Zakona o ustanovama socijalne zaštite Federacije BiH, Izvještaj o radu Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2020. godinu, Izvještaj o izvršenju Budžeta Federacije BiH za 2020. godinu, izvještaji Federalnog ministarstva prometa i komunikacija o realizaciji Strategije prometa Federacije BiH i provedbi Zakona o cestama u Federaciji BiH, te Informacija o vanjskom i unutrašnjem dugu u Federaciji BiH na dan 31.12.2020. godine.