Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FŠCZ

Hoće li penzionerima biti dozvoljeno podizanje penzija i kupovina namirnica?

fscz

Donijeto je 17 novih naredbi

S ciljem sprečavanja širenja zaraze koronavirusom na području Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu je u srijedu održana 12. vanredna sjednica i treća hitna vanredna elektronska sjednica Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) kojim je predsjedavala zapovjednica Jelka Milićević, prenosi Anadolu Agency (AA).

Između ostalog, FŠCZ je razmatrao potrebu privremene izmjene naredbe o zabrani kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina u dijelu u kome bi se o osobama starijim od 65 godina, nastanjenim na području FBiH, omogućilo podizanje penzija u bankama i potrebna kupovina uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera i propisane socijalne distance, zbog čega je zatraženo mišljenje Ministarstva zdravstva FBiH.

Jednoglasno je prihvaćena informacija o preduzetim aktivnostima kantonalnih, opštinskih i gradskih štabova civilne zaštite na iznalaženju adekvatnog prostora za smještaj i izolaciju lica za koja se utvrdi da ne postupaju u skladu sa mjerama izolacije izrečenim od nadležnih organa. Prostore za smještaj i izolaciju lica odredilo je 45 opština/gradova na području FBiH, a u tim prostorima može se osigurati smještaj za 1.743 osobe.

Donijeto je 17 novih naredbi koje se tiču nabavke neophodne zaštitne opreme i sredstava (rukavice, maske, dezinfekciona sredstva, zaštitne naočale) i kreveta sa madracima za Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i još 16 vladinih organizacija, uprava, institucija, zavoda i drugih pravnih lica koja su od izuzetne važnosti za funkconiranje sistema zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara u zaustavljanju širenja pandemije uzrokovane pojavom koronavirusa.

FŠCZ je donio novu odluku za nabavku materijala i opreme iz sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u 2020. godini u ukupnom iznosu od 7.000.000 KM, koja je upućena na davanje saglasnosti Vladi FBiH