Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hoće li predsjednik FBiH Marinko Čavara preseliti u Vilu Braun?

cavara
Foto: I. Kralj

Pod lažnim izgovorom da se na taj način pokušavaju uštedjeti budžetska sredstva, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odobrila je Marinku Čavari, predsjedniku Federacije BiH 100.000 KM iz budžetske rezerve za renoviranje i opremanje Vile Braun.

Ovaj reprezentativni objekat u strogom centru Sarajevu prema zamisli predsjednika Čavare, trebao bi ubrzo postati sjedište njegovog, ali i ureda potpredsjednika Federacije BiH.

Na ovaj način predsjednik Čavara još jednom je pokazao svu svoju bahatost i odnos prema građanima FBiH, koji za Čavaru nisu ništa drugo nego bankomat iz kojeg će izvući novac za dodatnu obnovu vile u kojoj misli stolovati tokom svog mandata. Podsjećamo da je slične ambicije da sebe i svoju svitu smjesti u ovu luksuznu vilu imao i Čavarin prethodnik Živko Budimir, ali tadašnja Vlada predvođena SDP-om to nije dozvolila.

Ukoliko Čavara realizira svoju zamisao, ured Predsjednika FBiH postat će prva državna institucija u cijeloj BiH koja je od građana skrivena visokim zidovima i drugim sigurnosnim preprekama. Time će Čavara i aktuelna vlast vrlo jasno pokazati kako svoje trenutne pozicije doživljavaju poput kakvih feudalnih vladara. Ovo je vjerovatno primjer prakse na koju je mislio Čavarin stranački šef Dragan Čović, kada je nedavno rekao kako se vrlo lako može upravljati sa građanima FBiH.

Socijaldemokratska partija BiH tražit će da se Parlament FBiH, koji je izabrao predsjednika Čavaru, na prvoj narednoj sjednici očituje o njegovoj namjeri da smjesti ured predsjednika u Vilu Braun.

Očekujemo da će u Parlamentu FBiH biti dovoljno svijesti da se ne dozvoli da se bilo koja institucija FBiH smjesti iza visokih zidova, jer čvrsto vjerujemo kako bi se na taj način građanima FBiH poslala veoma ružna slika o odnosu najviših zvaničnika prema onima koji su ih birali.

U Federaciji BiH ima puno većih i ozbiljnijih problema kojima bi se trebala baviti Vlada FBiH, umjesto ispunjavanja dječačkih želja bilo kojeg političara da živi u vili, okružen egzotičnim biljkama i životinjama.