Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Glavno čvorište

Hoće li relej na Humu biti ugašen: “Cijela BiH bi ostala bez signala”

smog hum
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

“Važnost objekta je velika samim tim što predstavlja glavno čvorište. Bilo šta da se desi, prekid neki na samom objektu Hum, cijela BiH bi ostala bez signala”, kaže Admir Durmo, rukovodilac Relejne stanice Hum

Drugi je mjesec, kako nema sigurnog finansiranja Radiotelevizije Bosne i Hercegovine od RTV takse. Radnici su u strahu, da neće dobiti zarađenu platu, ni topli obrok.

Iako je situacija došla do zida, televizijski prenos u BiH i dalje se odvija. Repetitor na Humu u Sarajevu, ključni je objekat za prenos i emitovanje televizijskog signala. Iako bi ga bilo neophodno obnoviti, nakon štete tokom proteklog rata i zbog opreme stare više od 30 godina, zbog trenutne finansijske situacije upitan je njegov opstanak. A, njegov prestanak bi značio – medijski mrak i prestanak kompletnog telekomunikacijskog života u Bosni i Hercegovini.

Televizijski predajnik smješten je na 812 metara nadmorske visine na brdu Hum. Tokom rata u Sarajevu ‘92. godine, pogođen je i većim dijelom uništen. Simbol grada Sarajeva u tri decenije, još jednom se bori protiv nestanka.

Ekipa BHRT stogla je na lokaciju Hum koja predstavlja glavno prenosno čvorište i sa koje se emituju radijski i TV signali za šire područje grada Sarajeva.

Objekat, kao i emisioni uređaji, pod stalnim su nadzorom dežurnih tehničara BHRT-a.

“Sektor za prenos i emitovanje programa trenutno ima 51 zaposlenu osobu i pokriva poslove prenosa i emitovanja programa javnih emitera na području cijele Bosne i Hercegovine. Naši tehničari i inženjeri uz velike napore održavaju ovaj kompleksan sistem prenosa i emitovanja programa”, kaže Almir Hergić, rukovodilac Odjela za prenosne sisteme i operacije BHRT-a.

Ovaj sektor održava 80 emisionih lokacija. Na samom objektu obavezno je prisustvo 24 sata, svaki dan. Devet uposlenika radi preventivno interventno održavanje funkcionisanja sistema i nadgledanje programa.

“Važnost objekta je velika samim tim što predstavlja glavno čvorište. Bilo šta da se desi, prekid neki na samom objektu Hum, cijela BiH bi ostala bez signala”, kaže Admir Durmo, rukovodilac Relejne stanice Hum.

TV predajnik izgrađen je 80-ih godina. Tada su na antenskom stubu montirani antenski sistemi koji su emitovali radio i TV signal. Uz ovaj, radijski i TV programi se emituju na ukupno četiri predajnika, koji su stari i do 30 godina.

“Pored digitalnog emitovanja TV signala sa emisionog objekta Hum vrši se emitovanje federalnog i BH radio 1 FM predajnika. Nalazimo se ispred opreme koja je davno bila za otpis, stara oko 40 godina, međutim i dan danas ista oprema se koristi za emitovanje i pokrivanje regije Sarajeva FM signalom”, rekao je Durmo.

Ekipa BHRT-a odlazi i do glavnog mjesta svih odlaznih signala.

“Ovaj objekat je glavno čvorište za odlazne signale prema svim emisionim lokacijama gdje treba da se emituju DVB-T 2 signali u cijeloj BiH”, kaže Hergić.

U Relejnoj stanici Hum u Sarajevu, pored opreme javnih emitera smještena je i oprema državnih agencija – Agencije za identifikaciona tijela, Ministarstva sigurnosti, kao i privatni internet provajderi. Najznačajniji komunikacijski objekt u BiH preživio je rat, a zahvaljujući radu tehničke ekipe BHRT-a održava se u životu. No, do kada će to biti moguće, ako novca nema, a oprema je na izmaku snaga?