Benjamina karić

Hoće li se “gradonačelnica svih građana” pridružiti Povorci ponosa?

Foto: Pixsell/Grad Sarajevo

Do danas, Karić se nije udostojila odgovoriti na zvanično upućeni novinarski upit, niti na poruke kojima smo je podsjećali na pitanja, dok, istovremeno, na komentare influensera na društvenim mrežama o boji fasada ili koječemu, reaguje u rekordnom roku

U Sarajevu će sutra biti održana četvrta po redu Povorka ponosa. Organizatori vjeruju da podrška LGBTIQ+ osobama u našem društvu raste i da je ima sve više, ali je problem što i dalje nije javna nego se zadržava u četiri zida.

Mnogo je takvih primjera. Znamo da je prethodnih godina izostala podrška političara lijeve orijentacije, prvenstveno iz SDP-a, od kojih se očekivalo da jasno i glasno stanu uz LGBTIQ+ zajednicu. Neki su to učinili tek deklarativno, reda radi, a samo su rijetki učestvovali u maršu.

Pitanja bez odgovora

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, koja je nakon nedavnih osuda u javnosti zbog dodjele nagrade članovima Anti Dayton pokreta izjavila da je gradonačelnica svih građana, svoju tvrdnju nije opravdala u ovom slučaju. Nije se prošetala ulicama sa učesnicima Povorke.

Doduše, da budemo potpuno precizni, rekla je da je gradonačelnica svih građana “bez obzira na bilo kakve politike ili politička uvjerenja”. Nije spomenula da li to vrijedi i kada je u pitanju seksualna orijentacija.

Prije mjesec dana Fokus je pitao gradonačelnicu da li će ove godine pružiti podršku Povorci ponosa i na taj dan, zajedno sa pripadnicima LGBTIQ+ zajednice i građanima koji ih otvoreno podržavaju, prošetati ulicama grada čija je gradonačelnica.

Do danas, Karić se nije udostojila odgovoriti na zvanično upućeni novinarski upit, niti na poruke kojima smo je podsjećali na pitanja, dok, istovremeno, na komentare influensera na društvenim mrežama o boji fasada ili koječemu, reaguje u rekordnom roku.

Tema Povorke – savezništvo

Tema ovogodišnje, četvrte po redu, bh. povorke ponosa je savezništvo.

– O ovoj temi govorimo svake godine, jer pitanje savezništva i podrške je u samoj srži borbe za ljudska prava, borbe za bolji položaj života bilo koje diskriminisane grupe u našem društvu. Kroz razgovor sa LGBTIQ+ osobama dobili smo nedvojbene odgovore da savezništvo i podrška iz godine u godinu rastu, ali da saveznici i saveznice često biraju biti podrška parcijalno i kroz kalkulisanje – saopćili su organizatori Povorke ponosa.