Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon osude Matthewa Palmera

Hoće li Špirić “odletjeti” s liste kandidata za članstvo u komisiji za borbu protiv korupcije

palmer spiric

Ovakav stav američkih zvaničnika zasigurno nije iznenađujući jer Špirić je osoba koju je State Department, 10. septembra 2018. godine, stavio na „crnu listu“

Imenovanja na razne funkcije u BiH često su “kamen spoticanja” i među samim koalicionim partnerima u vlasti, a već drugo takvo od početka ove godine potresa vladajuću koaliciju na državnom nivou. Prvo je sporenje između SNSD-a i SDA nastalo u vezi s imenovanjem Mlađena Božovića, kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice, a sada nove podjele u stavovima izaziva prijedlog da Nikola Špirić (SNSD), zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH bude član Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Situaciju u ovom slučaju dodatno usložnjava to što je prema današnjem saopćenju iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, Matthew Palmer, specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan, tokom susreta s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković se “osvrnuo i na prijedlog imenovanja Nikole Špirića u parlamentarnu Komisiju za borbu protiv korupcije te osudio takvu namjeru.”

Ovakav stav američkih zvaničnika zasigurno nije iznenađujući jer Špirić je osoba koju je State Department, 10. septembra 2018. godine, stavio na “crnu listu”.

Iz same odluke američke Vlade, može se vidjeti da se na američku “crnu listu” dospijeva “u slučajevima kada državni sekretar ima kredibilne informacije da su strani službenici bili umješani u značajnu korupciju ili teške povrede ljudskih prava, te individue i najbliži članovi njihove porodice ne ispunjavaju uslove za ulazak u Sjedinjene Države”.

Za sada je krajnje neizvjesno hoće li Špirić ostati kandidat za ovu, još jednu u nizu brojnih funkcija koje obavlja u Državnom parlamentu.

Amir Fazlić (SDA), delegat u Klubu bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH i također kandidat za člana navedene komisije u izjavi za Fokus kaže da on smatra da će Špirić ipak biti povučen s kandidatske liste za članstvo u ovom parlamentarnom tijelu.

– Lično smatram da bilo koja osoba koja je na američkoj “crnoj listi” ne bi trebao biti u Komisiji za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. Mislim da će i SDA zauzeti takav stav u Klubu bošnjačkog naroda, a moje procjene su da će Špirićevo ime ipak biti povučeno s tog prijedloga – smatra Fazlić.

S druge strane Lazar Prodanović (SNSD), delegat u Klubu srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH i Špirićev stranački kolega u izjavi za Fokus kaže da ne može komentirati saopćenje MVP-a , nego da očekuje da Parlamentarna skupština BiH dobije zvaničnu informaciju o ovom pitanju.

– Za sada mi nemamo još nikakve zvanične informacije o tome. Zaista se ne bih upuštao u komentiranje toga dok uz sve to u Parlamentu BiH traje izbor članova te komisije, ali SNSD će svakako zauzeti stav o tome kada dobijemo neophodne informacije iz Minsitarstva vanjskih poslova – kazao je Prodanović, koji na opasku da je Špirić ipak na “crnoj listi” SAD zbog korupcije, kaže da koliko je njemu poznato Špirić nema u BiH nikakvih presuda niti prijava za krivična djela.

Premda Prodanović kaže da “procedura izbora članova ove komisije traje” poznato je da je Predstavnički dom Parlamenta BiH na ovosedmičnoj sjednici odbio imenovati tri poslanika iz tog doma u ovu komisiju, a sve zbog toga jer je u nju iz Doma naroda predložen Špirić.

Iako za Zajednički kolegij oba doma Parlamenta BiH koji čine Denis Zvizdić i Dragan Čović, predsjedavajući Predstavničkog i Doma naroda kao i njihovi zamjenici Nebojša Radmanović, Borjana Krišto, te Bakir Izetbegović i sam Špirić i koji su utvrđivali imena članova zajedničkih parlamentarnih tijela očigledno nije bilo ničeg spornog u Špirićevom imenovanju u komisiju koja ima veze s borbom protiv korupcije , jasno je da za većinu u Predstavničkom domu ima.

Ono što je zanimljivo jeste da je Denis Zvizdić (SDA) i na sjedici Doma glasao za ovu odluku, a od ostalih osam poslanika iz SDA četiri su bila suzdržana, dva protiv, a dvojica nisu ni glasala. Još interesantnije je da je Halid Genjac koji je i sam na spisku kandidata za članstvo u ovoj komisiji pri glasanju bio suzdržan.

Premda je kako nezvanično saznaje Fokus iz izvora u Parlamentarnoj skupštini proteklih dana bilo određenih pregovora između SDA i SNDS-a o imenovanju ove komisije, dogovor nije postignut.

O tome svjedoči i činjenica da na danas objavljenom dnevnom redu sjednice Doma naroda PSBiH zakazanoj za 14. februar nema Prijedloga odluke o imenovanju članova Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Hoće li Palmerov stav sadržan u današnjem saopćenju MVP-a ubrzati Špirićev “pad” s liste za članstvo u ovoj komisiji i hoće li Zajednički kolegij oba doma PSBiH već na sjednici zakazanoj za 13. februar utvrditi novo ime, saznat ćemo već za nekoliko dana.

Palmer osudio prijedlog imenovanja Špirića u Komisiju za borbu protiv korupcije