Nakon burnih reakcija

Hoće li zbog Beusa i Tegeltijinog kuma Vlade konkurs za Vijeće RAK-a biti poništen?

tegeltija beus

Premda postoje najave da će i SDA zbog skandala u vezi s dva kandidata biti protiv liste, još uvijek je sve neizvjesno, jer koalicija SDA-HDZ-SNSD do sada je besprijekorno funkcionirala jedino kod imenovanja zajedničkih, stranačkih kadrova. Iz NS-e, DF-a, SDP-a, NES-a, jasno su poručili da neće dati podršku predloženim kandidatima, a Klub PDP-SDS će odluku donijeti sutra

Zbog Antonia Beusa i Vladimira Jurišića na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH mogla bi izostati podrška imenovanju sedam članova Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), a na osnovu liste koju im je proslijedilo Vijeće ministara BiH.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Za Beusa su već iznesene javne optužbe da je on u sukobu interesa i da bi njegovim imenovanjim nastala šteta i po kablovske operatere. Vladimir Jurišić je pak kum Milana Tegeltije, bivšeg predsjednika Viskog sudskog i tužiteljskog vijeća, poznat kao “kum Vlado” iz afere “Potkivanje” čiji je i sam akter. Za Beusa su iznesene i tvrdnje da je pod političkim utjecajem HDZ-a, što je on kao i ostale optužbe na njegov račun odbacio i negirao.

Jurišić koji je inače sekretar Osnovnog suda u Banja Luci nije se htio očitovati o tvrdnjama da je pod utjecajem SNSD-a i da na poziciju u Vijeće RAK-a dolazi zahvaljujući kumu Tegeltiji.

Mandra: Nisam znao ni ko je Beus, a kamoli njegove aferime

Premda je koalicija SDA-HDZ-SNSD do sada uspješno provela imenovanje svojih kadrova na brojne pozicije i koalicija jedino nije “kočila” na dogovorima o kadroviranju, detalji koji su “isplivali” o Beusu i Jurišiću, a o čemu je Fokus već pisao, poljuljali su većinu koja je trebala potvrditi imenovanje sedam članova u Vijeće RAK-a.

Potvrđuje to i izjava Nermina Mandre (SDA) za Fokus koji je bio i u Ad hoc komisiji koja je provela konkursnu proceduru i listu s 14 imena uputila Vijeću ministara BiH koje je među njima odabralo sedam koji bi trebali ući u Vijeće RAK-a.

Mandra naime kaže da mu uprkos tome što je učestvovao u proceduri izbora kandidata, detalji u vezi s Beusom koje je u svom pismu poslanicima iznijelo Udruženje distributera medijskih usluga (UDMU), nisu mu bili poznati, niti mu je kaže bilo poznato da je Jurišić “kum Vlado” iz afere “Potkivanje”.

– Neću glasati za Beusa, niti za Jurišića, neću ni za kog glasati. Dakle moj glas će biti protiv. Vjerujem da će kompletan Klub SDA podržati takav stav. Ne tražim opravdanje, ali nisam znao ni ko je Antonio Beus, kamoli njegove aferime. Da je barem javnost koja se uključila, reagirala ranije, a u biografijama ne piše ništa od onog što je kasnije izašlo na vidjelo. Ja sam dobio to pismo tek nakon što je lista otišla Vijeću ministra. Što se tiče Jurišića, gledao sam snimak o aferi “Potkivanje”, ali nisam znao da je on taj “kum Vlado”. Da sam znao ove detalje sve bih to aktuelizirao tokom procedure Nadam da će u ponovljenom postupku biti više zainteresiranih stručnih lica za ove pozicije i da će se izvršiti kvalitetniiji izbor – tvrdi Mandra.

Ukoliko se Mandrine stranačke kolege iz SDA budu rukovodile njegovim stavom, jasno je da bez podrške SDA nema ni podrške listi kandidata za Vijeće RAK-a.

Naročito jer su i iz DF-a, protiv imenovanja Beusa i Jurišića. Potvrdio je to za Fokus i poslanik Dženan Đonlagić (DF).

– Apsolutno sam protiv imenovanja onih koje prate optužbe da su u bilo kakvom sukobu interesa ili korupcije. Lista kandidata koja je predložena za imenovanje Vijeća RAK-a je u najmanju ruku skandalozna i kao takva treba biti odbijena na Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kazao je Đonlagić.

Arnaut: Bahatost bez granica

Za poslanika Naše stranke Damira Arnauta je neshvatljivo kako se ime Vladimira Jurišića uopšte moglo naći na listi uspješnih kandidata. Arnaut koji također neće podržati listu kandidata za Vijeće RAK- a podsjeća da je upravo zbog afere “Potkivanje” formirana Istražna komisija za utvrđivanje stanja u pravosuđu.

– Kada sam vidio ime Vladimira Jurišića, nisam mogao vjerovati da je to “kum Vlado”. Nadao sam se da se samo radi o drugoj osobi sa istim imenom i prezimenom, da SDA/HDZ/SNSD nisu baš toliko bahati da predlože lika iz afere “Potkivanje”. Stoga sam zatražio biografije i ispostavilo se da njihova bahatost nema granica jer su predložili čovjeka koji je na snimku koji je bio okidač za formiranje Istražne komisije. Nevjerovatno mi je da su poslanici iz te koalicije koji su imali sve materijale o ovim kandidatima ovako iste bodovali, a da su sve to potvrdili ministri iz istih stranaka plus DF. Ovo je dokaz da ove stranke ne interesuje ni patriotizam ni nacionalizam, ni EU, ni otcjepljenje, ni “legitimno predstavljanje”. To je samo zabava za javnost da bi oni mogli u miru imenovati razne kumove, seke i brace, kupovati respiratore i poljske bolnice. Dodajem da se ovim pitanjima treba pristupiti sistematično,a ne populistički. Da sam pitanje u pravosuđu rješavao populistički umjesto sistemski, danas bi Tegeltija još bio predsjednik VSTV-a – kaže Arnaut.

Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu PSBiH na prošlosedmičnoj konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali i ugledni filmski djelatnici, također se usprotivio Beusovom imenovanju kazavši da “misli da smo na pragu jedne ogromne afere čiji trag vodi do visokih dužnosnika HDZ-a”.

Jasmin Emrić (NES), poslanik u Predstavničkom domu kaže da ni on neće podržati listu imena za članove Vijeća RAK-a.

Jasmin Emrić

– Neću glasati za tu listu. Prvenstveno zbog svega navedenog u pismu koje smo dobili podržat ću sve filmske i televizijske autore i producente i podržat ću njihova nastojanja da se uvede red u oblast iz nadležnosti RAK-a i bit ću protiv imenovanja. Činjenica da je na listi i jedan od aktera iz afere “Potkivanje” Vladimir Jurišić, dodatni je razlog da ne podržim ovu listu. No, ono čemu svi trebamo težiti jeste to da se u ovoj, ali i u svim drugim oblastima poštuju zakoni i da se pri kandidiranju osoba za bilo koju poziciju vodi računa o njihovim sposobnostima i kredibilitetu – kazao je Emrić za Fokus.

Mira Pekić, zastupnica iz Kluba poslanika PDP-a SDS-a za Fokus je kazala da u principu poslanici ovog kluba glasaju ili protiv ili ostanu suzdržani kada je su u pitanju prijedlozi vladajuće koalicije za imenovanja. U ovom konkretnom slučaju, Pekić kaže Klub čija je i ona članica odluku o tome kako će glasati donijet će sutra.

Mira Pekić

S obzirom na to da se glasa za kompletnu listu, a ne za pojedinačna imena, ukoliko svi poslanici SDA uistinu budu protiv kako je to najavio poslanik te stranke Nermin Mandra konkurs za izbor članovaVijeća RAK-a mogao bi biti poništen. Hoće li do toga doći, znat će se već sutra.