Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hodžić: Stanje privrede na području TK je zadovoljavajuće i ohrabrujuće

vlada-tk

Na nedavno održanoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona usvojen je Izvještaj o implementaciji Strategije razvoja Tuzlanskog kantona 2016. – 2020. godina za prvu polovinu 2016.godine.

Integrisavši Strategiju razvoja TK u plan rada Vlade TK za 2016. godinu kantonalna vlada je učinila iskorak, izjavio je za Fenu ministar razvoja i poduzetništva TK Nermin Hodžić.

Podsjetio je da ova Strategija ima pet strateških ciljeva kroz koje je, kako ističe, obuhvaćeno sve od ekonomskog razvoja, privrednog, infrastrukturnog razvoja, obrazovanja i poljoprivrede, koji su postavljeni kako bi se osigurao ravnomjeran razvoj TK i kako bi privreda ovog kantona bila konkurentna svjetskom tržištu.

Po njegovim riječima, za implementaciju Strategije za period 2016. godine predviđen je iznos od 54 miliona KM.

Po prvom šestomjesečnom Izvještaju, ministar Hodžić ističe da je zadovoljan dinamikom razvoja.

On navodi da se u prvih šest mjeseci najviše radilo na infrastrukturnim projektima, u vidu putnih komunikacija, zatim kapitalne investicije na Međunarodnom aerodromu Tuzla i pojektima vodosnabdijevanja.

– Svakako da ćemo nastojati da i u narednom periodu akcenat bude na osnaživanju infrastrukture, jer snažna infrastruktura doprinosi i ekonomskom jačanju i razvoju privrede na području TK, a privreda je osnova svega – kaže Hodžić.

Ocijenio je da je stanje privrede na području TK zadovoljavajuće i ohrabrujuće.

Uzevši u obzir zvanične podatke za prvi kvartal 2016. god, jasno se vidi da je pokrivenost uvoza izvozom sa područja TK dostigla 98 posto, naglašava on, dodavši da nivo proizvodnje i raznovrsnost proizvodnje koja postoji na području TK daje komparativnu prednost TK i stavlja ga na 1. mjesto u FBiH.

Smatra da razvoju privede ovog kantona doprinose i najavjeni projekti u energetskom sektoru i ističe da TK raspolaže sa više od 3.600 malih i srednjih preduzeća, te da na području TK trenutno egzistira 11.127 obrtnika, što je četvrtina obrtnika u FBiH.

Raznovrsnost i strateška opredijeljenost da proizvodnja koja se realizuje na području TK svoje tržište nalazi na svjetskom i tržištu EU pokazatelj je da je u pitanju zdravi segment privrede, zaključuje Hodžić.

Smatra da je na području TK nedovoljno iskorišten segment turizma.

Tuzlanski kanton treba da na sistemski način pristupi boljem iskorištenju svih prirodnih resursa i potencijala, naglasio je ministar Hodžić.