Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Holandija će porodicama trojice Bošnjaka ubijenih u genocidu isplatiti po 20.000 eura

BiH

Netherlands liable in deaths during 1995 Srebrenica massacre

Nematerijalna odšteta, odnosno naknada za duševnu bol koju će država Holandija isplatiti porodicama trojice Bošnjaka koji su ubijeni tokom genocida u Srebrenici 1995. godine iznosit će po 20.000 eura, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo odbrane Holandije prije nekoliko dana saopćilo je da će ova zemlje kompenzirati porodice tri žrtve ubijenih u genocidu u Srebrenici, no ipak nisu date bilo kakve informacije o visini odštete.

Hasan Nuhanović, bivši prevodilac u holandskom bataljonu, čiji su bližnji ubijeni 1995. godine, u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kazao je kako je visinu nematerijalne štete Vlada Holandije odredila još prošle godine, te da se od tada ništa nije promjenilo.

On je kazao kako nije pročitao saopćenje holandskog ministarstva, no pretpostavlja da se radi o saopćenju u vezi sa potpisanim sporazumom advokatskog tima koji je predstavljao porodice srebreničkih žrtava, a radi se sporazumu kojim je utvrđena odšteta za porodice žrtava.

Prema njegovim riječima, na taj način je prihvaćen iznos za nematerijalnu štetu, koji je ranije ponuđen od strane Holandije.

“Prošle godine, u maju ili junu, na sjednici Vlade Holandije pročitano je saopštenje za javnost u kojem je navedeno da će odšteta biti u visini od 20 hiljada eura. Ja ne znam šta to saopštenje znači, ali što se tiče pregovora između moje advokatice i države Holandije o odšteti, ništa se nije promijenilo, nikakve razlike od onoga što je ranije objavljeno. Nematerijalna odšteta je 20 hiljada eura”, kazao je Nuhanović.

Dodao je da se zapravo radi o tome da je advokatski tim koji je zastupao srebreničke porodice prihvatio iznos koji je Holandija ponudila.

Nuhanović je na pitanje koliko je zadovoljan ovim pregovorima kazao kako ne može upotrijebiti riječ “zadovoljan”, obzirom na činjenicu da je u Srebrenici izgubio majku, oca i brata. Dodao je kako su pregovori sada završena priča.

Mehida Mustafić, čiji je muž Rizo Mustafic žrtva genocida u Srebrenici, u vezi sa ovom temom nije željela dati komentar, tvrdeći kako se ove stvari vrlo često politiziraju, te je ukratko kazala:

“Ja to ne volim, jer ja živim za svoj ponos. Za mene je najveće bogatstvo, najveća cijena i iznos ono ‘krivi su’ i to se ne može izbrisati.”

Pravna borba Hasana Nuhanovića, čiju su porodicu holandski vojnici predali trupama Ratka Mladića u vrijeme dok je Nuhanović radio kao prevodilac u vojnoj bazi holandskog bataljona (Dutchbat) u okviru misije Ujedinjenih nacija, i članova porodice Rize Mustafića, koji je poginuo dok je radio kao električar, počela je 2002. godine.

Holandski Vrhovni sud je 6. septembra 2013. godine presudio da je Holandija odgovorna za smrt trojice Bošnjaka ubijenih tokom genocida u Srebrenici 1995. godine, a članovi porodica stradalih podigli su tužbe prije nekoliko godina, tražeći odštetu. Radi se o vansudskom procesu koji je okončan polovinom juna ove godine.

Trupe pod komandom Ratka Mladića, kojemu se pred Haškim tribunalom sudi za, između ostalog, genocid u Srebrenici i zločin protiv čovječnosti, ušle su u Srebrenicu 11. jula 1995. godine. Tokom samo nekoliko dana u tom gradu ubijeno je oko osam hiljada Bošnjaka.