Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tunahan Kuzu

Holandski parlamentarac: Čvrsto stojimo na stavu sankcija prema Dodiku i njegovom krugu moći

Istočno Sarajevo: Dodik održao konferenciju za medije nakon sastanka s Gabrielom Escobarom
08.11.2021., Istocno Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Konferencija za medije clana Predsjednistva BiH Milorada Dodika nakon sastanka sa zamjenikom pomocnika drzavnog sekretara SAD-a Gabrielom Escobarom.

Zastupnik u holandskom parlamentu Tunahan Kuzu za sedmični magazin “Stav” je govorio o svojoj inicijativi, važnosti uvođenja sankcija prema Dodiku od ostalih članica Evropske unije i moralnoj odgovornosti Holandije prema Bosni i Hercegovini

Zastupnik u Parlamentu Holandije Tunahan Kuzu izjavio je u intervjuu za bosanskohercegovački sedmični magazin “Stav” da Holandija čvrsto stoji na stavu uvođenja sankcija prema Miloradu Dodiku i njegovom krugu moći, prenosi Anadolu Agency (AA).

Holandski parlament sa 117 glasova za usvojio je inicijativu zastupnika Tunahana Kuzua da se Miloradu Dodiku uvedu sankcije zbog kontinuirane separatističke politike koju provodi u Bosni i Hercegovini. Zastupnik u holandskom parlamentu Tunahan Kuzu za “Stav” je govorio o svojoj inicijativi, važnosti uvođenja sankcija prema Dodiku od ostalih članica Evropske unije i moralnoj odgovornosti Holandije prema Bosni i Hercegovini.

Kuzu je dugogodišnji holandski političar turskih korijena, član holandske stranke DENK, koja pomno prati dešavanja na Balkanu s posebnim fokusom na političku situaciju u Bosni i Hercegovini.

Govoreći o važnosti toga da i druge zemlje Evropske unije učine isto što i Holandija, Kuzu je podsjetio da je situacija u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska u najmanju ruku nesigurna.

“Bili smo veoma uznemireni kada je Christian Schmidt, posebno imenovani visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, upozorio Vijeće sigurnosti UN-a da se Balkan suočava sa svojom najvećom prijetnjom od etničkog čišćenja i ratova ranih 1990-ih. Stoga je od suštinske važnosti da EU bude jedinstvena u našoj politici prema Dodiku i da se prestane s politikom daljih podjela i sukoba. Stoga, sankcije koje primjenjuje više zemalja imaju veću uspješnost. U slučaju da druge zemlje Evropske unije ne slijede ovu liniju, mi kao holandski Parlament i dalje možemo provesti inicijativu DENK-a koja je usvojena značajnom većinom u našem Parlamentu. Dakle, mi kao država čvrsto stojimo na stavu sankcija koje su direktno usmjerene prema Miloradu Dodiku i njegovom krugu moći. Nadalje, državne i privatne kompanije koje finansiraju Dodikov režim trebale bi imati ekonomske posljedice za politiku koju podržavaju i koje se pridržavaju. Ministar vanjskih poslova jučer je na debati komisije izjavio u vezi s mojim pitanjima o narednim koracima, da je situacija sumorna i da će se o ovom pitanju pozabaviti u Bruxellesu tokom sljedećeg Evropskog vijeća za opće poslove”, rekao je.

Kuzu je kazao kako je holandski ministar vanjskih poslova Ben Knapen dobio krucijalni zadatak da se unutar Evropske unije zalaže za sankcije Dodiku i njegovim predstavnicima.

“Međutim, on ne stoji sam. Britanija je Balkan stavila na dnevni red sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a sljedećeg mjeseca. Nadalje, Njemačka vrši pritisak na druge zemlje članice EU da pripreme sankcije Dodiku. Evropskom parlamentu je data prilika da zauzme jasan stav o situaciji. Bilo bi krajnje neodgovorno ne postupiti tako za ovo vrijeme. Moramo čvrsto stajati i aktivno se boriti protiv Dodika koji pokušava uništiti Bosnu i Hercegovinu kao državu”, rekao je Kuzu.

Odgovarajući na pitanje da li bi ekonomski pritisak na entitetske čelnike bio jedan od odgovora na njihov separatizam, Kuzu je rekao da je ekonomski pritisak rješenje prema ličnostima kao što je Dodik.

“Upravo ličnosti poput njega potpiruju krizu i haos. Znamo da je on lično odgovoran za nastalu situaciju. Dakle, dijalog s ljudima poput Dodika neće donijeti promjenu vlasti. Finansijske posljedice su način na koji treba da se ostvari utjecaj. Vrijeme za razgovor je prošlo kada suprotna strana jasno govori o procesu secesije koji želi da počne 10. decembra”, rekao je.

Govoreći o tome ima li Holandija moralnu odgovornost reagirati na negiranje genocida u Bosni i Hercegovini, Kuzu je rekao da je “holandski parlament bio veoma glasan u svom stavu po pitanju Dodika. Holandija ima posebnu vezu sa Srebrenicom zbog rata. To smo mogli vidjeti u podršci našoj inicijativi. DENK je mišljenja da mi kao država imamo moralnu odgovornost da reagiramo na negiranje genocida i/ili separatizma svuda”.

Politička stranka DENK, rekao je, vidi Bosnu i Hercegovinu “kao državu koju trebamo budno držati na oku. Državu koju treba da zaštitimo. Stoga se maksimalno trudimo da budemo informirani o svim aktuelnim poslovima u Bosni i Hercegovini. To radimo tako što kontaktiramo profesionalce u BiH i tražimo od njih da nas informiraju o trenutnoj situaciji. Dakle, naš vanjskopolitički resor je visokoposvećen BiH. Na ovaj način pokušavamo da proširimo svijest u Holandiji, ali i da se pozabavimo ovim problemom. Ali, nismo sami. Postoje i drugi u EU-u koji skreću pažnju na ova pitanja”.

Kuzu je rekao i da je u interesu EU-a, ali i SAD-a da pošalje jasan signal Rusiji. Tokom najnovije razmjene obavještajnih podataka iz SAD-a postalo je jasno da je Rusija izgleda spremna i odlučna za invaziju na Ukrajinu, navodi. U slučaju da EU i SAD dozvole da se to dogodi, to bi se moglo protumačiti kao zeleno svjetlo za Dodika i njegove pristalice u Beogradu (i Rusiji) za eskalaciju situacije u BiH, zaključuje zastupnik Kuzu.

Kako je kazao, vjeruje da “moramo učiniti sve što je u našoj moći da okončamo sadašnju situaciju. Svi signali koje dobijamo, kao što je proces secesije koji će Dodik i njegovi sljedbenici započeti 10. decembra, navode nas na uvjerenje da nema vremena za gubljenje. Dodik ima za cilj da u roku od šest mjeseci osnuje svoju vojsku, finansijske institucije i bezbjednosne službe. Nadalje, šef HDZ-a Dragan Čović daje jasne naznake da će, zajedno sa svojim secesionističkim partnerom Dodikom, pokušati pokvariti izbore u BiH 2022. godine. Stoga je imperativ da institucije vlasti BiH, ali i EU-a i drugi osiguraju održavanje izbora. Da bismo spriječili političku krizu, morat ćemo stati nasuprot Dodika pri svakom pokušaju destabilizacije zemlje”.