Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Homoseksulani skandal potresa Srpsku pravoslavnu crkvu

kacavenda

Srpska javnost šokirana je ispoviješću đakona Bojana Jovanovića, odnosno oca Serafima o pedofilsko-homoseksualnoj aferi u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, piše današnji Jutarnji list.

Naime, Jovanović je odlučio progovoriti o “zlodjelima smijenjenog episkopa zvorničko-tuzlanskog vladike Vasilija Kačavende”. U emisiji “Život priča” otac Serafim je iznio monstruoznu priču o “homoseksualnim orgijama” u SPC-u, silovanju dječaka u dobi od 10-11 godina te kako se dječak Milić Blažanović, kojega je Kačavenda silovao, ubio u sobi manastira Papraća ručnom bombom.

serafim

– Znam i mjesto gdje je pokopan u manastiru – kaže otac Serafim, ali niko iz vrha SPC-a ni iz policije zasad nije pokazao interes da se slučaj razjasni. Upravo zato je Bojan Jovanović odlučio svoja saznanja podijeliti s javnošću. Pogotovo jer je, kaže, Kačavenda i njega pokušao zavesti te mu za “uslugu” nudio stan, automobil i putovanje u Rusiju.

Otac Serafim posjeduje i kompromitirajući film odnosa Kačavende s jednim dječakom, koji je ovaj tajno snimio. Naime, taj je dječak želio time ucjenjivati vladiku Kačavendu.

Također kaže da je bio meta “plaćenih ubica” i da su mu dva svećenika nudila 100.000 eura za otkup snimke. Serafim tvrdi da je jedan od dvojice ljudi koji su mu nudili novac za snimku sada svećenik SPC-a. Zbog te snimke obraćao mu se i sam vladika Kačavenda koji mu je, navodi otac Serafim, nudio nevjerovatna dva miliona eura kako bi u medijima rekao da su ga muslimani nagovorili da pljuje po Crkvi.

On također kaže da je vrh SPC-a znao za sklonosti pustopašnog vladike, ali niko ništa nije poduzeo. Otac Serafim uspio se probiti do tadašnjeg patrijarha Pavla koji ga je primio tek kad je zaprijetio da će sve otkriti medijima. Patrijarhu je pričao o “homoseksualnim balovima” koje je organizirao Kačavenda, ali ga je patrijarh izbacio van, ne želeći ga saslušati do kraja.

Zatim je, kaže Serafim, pisao i sadašnjem patrijarhu Irineju, ali je tek nakon dvije godine dobio odgovor. U njemu stoji kako je pitanje “bivšeg vladike Vasilija Kačavende trajno riješeno” te da je, u skladu s tim, svaki razgovor o toj aferi suvišan. Naime, Kačavenda je smijenjen u maju 2013. godine kada je buknuo skandal.

Otac Serafim je istaknuo kako je najstrašnije to što su svi znali što se događa, ali se sve zataškavalo, umjesto da se okonča.

– Bila je to javna tajna, ali se prikrivala, a za sve nas koji smo bili u njegovoj blizini mislilo se da smo homoseksualci te smo tako etiketirani – napominje otac Serafim.

Njemu je Kačavenda nudio 30.000 maraka da mu dovede djecu kako “bi probrao one koji su dobri za njega i njegovo društvo”. Otac Serafim tvrdi da to nije mogao učiniti.

Svoja saznanja želio je podijeliti s bivšim srpskim predsjednikom Borisom Tadićem te je o tome šta se događa u SPC-u pisao sadašnjem premijeru Aleksandru Vučiću, ministru unutarnjih poslova Nebojši Stefanoviću i ministru pravosuđa Nikoli Selakoviću, ali do danas od njih nije dobio nikakav odgovor.