Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hoyt Yee i Cormack poručili: Mnoge stvari u BiH se moraju hitno izmijeniti

BiH

Hoyt Yee

Budućnost Bosne i Hercegovine je u rukama političkih lidera koji predvode glavne procese u zemlji, istakao je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Hoyt Yee.

Yee je učestvovao na današnjoj konferenciji “Fokus na reforme: 2020 vizija za BiH” na Jahorini kojoj je cilj podsticanje napora u procesima implementacije socio-ekonomskih reformi u BiH.

Kako je istakao zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a, važno je fokusirati na one reforme koje će obezbijediti pozitivnu budućnost građana BiH.

“Kada je riječ o BiH 2020. godine, ne mogu predvidjeti šta će se dešavati jer je budućnost BiH u rukama političkih lidera, građana i civilnog društva. Nadamo se da će biti ubrzan proces reformi da bi BiH sustigla ostatak regiona. Postoje mnoge stvari koje se hitno moraju izmijeniti, moramo gledati naprijed koje to promjene su značajne da bi zemlja bila integrisana. Nadam se da možemo sa liderima i civilnim društvom i građanima BiH zasukati rukave i početi s radom”, kazao je Yee.

Osvrnuo se na posljednji teroristički napad koji se desio u Sarajevu dodajući kako se oni dešavaju u cijelom svijetu.

“Želim ponoviti iskrenu sućut u ime svoje vlade građanima BiH i porodicama žrtvava terorisitičkih napada u ovoj zemlji. Želimo raditi sa vlastima da spriječimo moguće terorističke napade, moramo ojačati instiucije, razmijeniti obavještajne informacije i ojačati odgovorne instiucije, sigurnosni aparat”, poručio je Yee.

“Bosna i Hercegovina mora posvetiti jednaku pažnju evropskim i integracijama za Sjevernoatlanski savez, te nastaviti sa dobrim trendom ujedinjenih političkih poteza koji su bili aktivni u tekućnoj 2015. godini istakla je ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack.

Komentarišući jučerašnju pozivnicu za članstvo koju je NATO uputio Crnoj Gori, Cormack je kazala kako BiH mora ispuniti uslove iz Tallina koji se odnose na uknjiženje vojne imovine.

cormack

Maureen Cormack

“Iskreno, vjerujemo da je euro i atlantska budućnost BiH jednako važna. Sljedeći korak za BiH je da aktivira MAP, proces koji je 2015. krenuo pozitivnim korakom. BiH mora ispuniti uslove iz Tallina, uknjiženje vojne imenovine, a onda započinjemo ozbiljne razgovore. Vidjeli smo dobre napretke u ovoj godini i optimistična sam u tom pogledu”, kazala je Cormack.

Komentarišući nedavnu odluku Ustavnog suda BiH kojom je 9. januar, kao Dan Republike Srpske, proglašen neustavnim, Cormack je kazala kako se odluke bilo kojeg suda moraju uvažavati jer je to osnovna komponenta demokratije.

“Prva stvar koju smo vidjeli posljednjih dana je da svi trebamo čekati na odluku Ustavnog suda. Odluke bilo kojeg suda moraju se uvažavati, ali moramo imati i politički dijalog. To se mora riješiti kroz dijalog i od strane građana i političkih lidera. Mislim da BiH mora naći načina da vodi ove razgovore oko ovih problema, a da se fokusiramo na važne reforme. Mislim da je to ključno”, istakla je Cormack.

U svjetlu posljednjih terorističkih napada koji su se desili u BiH, Cormack je uputila saučešće porodicama stradalih u ime američke ambasade u BiH.

“Mi smo se ponovo sastali sa vlastima BiH i ponovili da je saradnja ključna u rješavanju terorizma i pitanja sa kojima se svi globalno suočavamo. Vlasti su nam ponovile da su posvećene tom radu”, kazala je Cormack.