Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hoyt Yee na konferenciji “Fokus na reforme: Vizija 2020 za BiH”

Yee Hoyt Brian

Američko-bosanska fondacija i Centar za transatlantske odnose (CTR) SAIS pri Johns Hopkins Univerzitetu u Washingtonu, u saradnji sa Ambasadom SAD-a u Bosni i Hercegovini, organizuju naredne sedmice na Jahorini konferenciju pod nazivom „Fokus na reforme: Vizija 2020 za BiH“.

Na konferenciji će učestvovati brojni međunarodni i domaći eksperti iz nevladinog sektora, biznisa, medija i političkog života, a kako je potvrđeno, učesnicima konferencije obratit će se pomoćnik zamjenika državnog sekretara SAD-a Hoyt Yee, američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack, predsjedavajući vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark kao i viši stručni saradnici Daniel Serwer i Saša Toperić sa Centra za transatlantske odnose SAIS pri Johns Hopkins Univerzitetu u Washingtonu.

Kako je za Fenu izjavio izvršni direktor Američko-bosanske fondacije Mak Kamenica, ova konferencija je nastavak značajnih aktivnosti koju su CTR SAIS i Američko-bosanska fondacija započeli u maju ove godine obilježavajući dvadesetu godišnjicu Daytona u Washingtonu, te velikom konferencijom ponovo u Washingtonu 16. i 17. novembra koja je pružila snažnu podršku BiH na putu socijalnih i ekonomskih reformi. Podsjetio je da su na toj konferenciji učestvovali ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, entitetski premijeri Fadil Novalić i Željka Cvijanović, zamjenica premijera Federacije i ministrica financija Jelka Milicevic, ministar financija RS-a Zoran Telgetija, zamjenik pomoćnika državnog sekretara Hoyt Yee i ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack, te predstavnici međunarodnih finansijskih institucija, Ellen Goldstein iz Svjetske banke, Ian Brown iz EBRD-a, Nadeem Ilahi iz IMF-a, te brojni drugi značajni gosti.

– Tokom Washingtonske konferencije više puta je istaknuta jako dobra saradnja na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, što se smatra velikim ohrabrenjem i potencijalom kada su u pitanju reformski procesi i priključivanje Bosne i Hercegovine EU. Isto tako, predstavnici MMF-a, Svjetske banke, EBRD-a, kao i američkog investitora KKR grupe, afirmativno su podržali najavljene reforme, ali i ukazali na niz urgentnosti koje BiH treba hitno rješavati. Konferencijom u Washingtonu smo predstavili platformu Centra za transatlantske odnose SAIS koja je po prvi put okupila predstavnike svih ključnih faktora u reformskim procesima. U tom smislu, iz Washingtona su poslane poruke zajedništva svih nivoa vlasti u BiH u kontekstu sprovođenja socio-ekonomskih reformi. Ove procese su podržali svi prisutni zvanični predstavnici Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije – kazao je Kamenica.

Po njegovim riječima, uloga civilnog sektora je također od velikog značaja u procesu donošenja strateških rješenja na putu ekonomskih i socijalnih reformi u BiH. Institut za razvoj mladih KULT učestvovao je kao bh. nevladina organizacija na konferenciji u Washingtonu, predstavljajući svoje uspješne modele koji doprinose ekonomskom razvoju zemlje, s naglaskom na zadržavanju mladih stručnjaka u BiH. Jedan od modela je platforma za koordinaciju rada vladinog, civilnog i privrednog sektora pod nazivom “Poslovni prostor BH”, a drugi model se odnosi na dugoročno jačanje lokalnog omladinskog preduzetništva kroz finansijski i stručni poticaj start-up biznisima. Institut je važan partner vlastima u BiH u pronalasku i implementaciji najboljih ideja koje će stvoriti pozitivan ambijent za život u BiH.

Konferencija koja će biti održana 3. decembra na Jahorini predstavlja nastavak zajedničkih aktivnosti, gdje je bitno istaknuti značajnije učešće velikog broja eksperata i predstavnika civilnog društva i medija iz Bosne i Hercegovine.

– Ovakav inkluzivan pristup zasigurno će doprinijeti većoj kvaliteti koju platforma može da ponudi, što će u konačnici značiti i boljim reformskim rješenjima. Pomoći ćemo i projektu stvaranja bolje poslovne klime u našoj zemlji koji je jedan od esencijalnih faktora za tranziciju ekonomije i jačanja privatnog poduzetništva, turizma te priliva investicija – rekao je Kamenica.

Na kraju je poručio da će Američko-bosanska fondacija u saradnji sa CTR SAIS nastaviti aktivnosti i u sljedećoj godini, te na taj način dati dodatni doprinos naporima kako bi Bosna i Hercegovina ubrzala svoj put ka EU integracijama i obezbijedila bolji život za sve svoje građane.