Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mitropolit dabrobosanski

Hrizostom: Neka nam radost Vaskrsa bude naš najbliži komšija, prijatelj i svaki neznanac

Hrizostom mitropolija dabrobosanska
Foto: Mitropolija Dabrobosanska

Mitropolit Hrizostom je rekao da je “Vaskrs univerzalni praznik svih nas, svakog čovjeka i svih naroda svijeta i čitave božije tvorevine”

Povodom nastupajućeg Vaskrsa njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom uputio je svoju vaskršnju poruku, u kojoj je pozvao da ljudi međusobno podijele radost Vaskrsa, ali jednako tako i tugu i žalost sa svim žrtvama velikih tragedija koje se dešavaju širom svijeta.

– Srećan nam naš najveći praznik – Vaskrs, kojeg sa radošću i molitveno dočekujemo. Nakon velikog i časnog posta evo nas ispred samog praznika Hristovog Vaskrsenja. Svaki Vaskrs je za nas poseban i jedinstven. Poseban i jedinstven iz razloga što su posebni i jedinstveni naši doživljaji Vaskrsenja Gospoda našeg Isusa Hrista. Ti naši doživljaji kreću, prije svega, od našeg idenja za Hristom i sa Hristom svo ovo vrijeme ovog velikog i časnog posta, a posebno u toku ove strasne sedmice, sedmice Stradanja, Raspeća i Pogrebenja Gospoda našeg Isusa Hrista – kazao je u vaskršnjoj čestitki mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Drugo, kako je kazao, to su naši domaći praznični običaji, koji se razlikuju ne samo od kraja do kraja, već iz godine u godinu. Sve to doprinosi našem ličnom, ali i kolektivnom – crkvenom doživljaju praznika Vaskrsa, dodao je.

Mitropolit Hrizostom je istakao da je “Vaskrs univerzalni praznik svih nas, svakog čovjeka i svih naroda svijeta i čitave božije tvorevine”.

– Hristos umrije i vaskrse za svakoga, bez razlike na vjeru, naciju, boju i sve druge razlike među nama. Znajući to i idući u susret ovom valikom prazniku zajedno pjevamo: Hristos vaskrse, radost nam donese! Vaskrs je praznik dobra – apsolutnog dobra koje pobjeđuje vlast grijeha, smrti i đavola – poručio je mitropolit Hrizostom.

On je svima uputio vaskršnje pozdrave, blagoslov i molitve da “ovaj Vaskrs dočekamo i proslavimo u dobrom zdravlju, sreći i božijem blagoslovu, u božanskoj dobroti i empatiji za sve i svakoga – empatiji koju je prema svima nama pokazao Hristos Gospod”.

– Neka nam radost našeg Vaskrsa bude naš najbliži komšija, prijatelj i svaki neznanac. U svakom od njih je Vaskrsli Hristos Gospod – naglasio je mitropolit Hrizostom.

On je kazao kako ovaj svijet ne može zbog ljudske gordosti, egoizma, materijalizma i kainizma ići dalje bez Hrista Gospoda.

Prema njegovim riječima, svijet se ljudskom gordošću i bezakonjem pretvorio u poprište sukoba koji prijete da prerastu u sveuništenje, odnosno opšti holokaust, sveholokaust.

Mitropolit Hrizostom je poručio da osim vaskršnje radosti, jednako tako podijelimo i tugu i žalost sa svim žrtvama velikih tragedija koje se dešavaju širom svijeta.

Kazao je kako ništa ne biva bez božijeg dopuštenja, ali i zbog naših silnih sagrješenja.

– Zato, molimo Boga da ovaj svijet, prije svega, oslobodi grijeha, a potom da ga izliječi od svih trauma. Da da mir svijetu svome po milosti i pravdi njegovoj, a ne po nepravdama i bezakonjima moćnika ovoga svijeta – kazao je mitropolit Hrizostom.

On je naglasio se Bog se ne da prevariti, jer je pravedan i istinit, u što ne treba sumnjati, jer sudi po pravdi i istini.

Mitropolit Hrizostom, je između ostalog, pozvao i na molitvu i sjećanje na sve postradale i ranjene u katastrofalnim zemljotresima u Turskoj i Siriji i drugim krajevima svijeta.

Mitropolit Hrizostom je na kraju vaskršnjeg obraćanja i vaskršnje poruke poručio da se sjetimo i nas samih, naših nevolja i problema kroz koje prolazimo.

On je kazao da umjesto dobrih i pozitivnih pomaka ka boljem i perspektivnijem, iz godine u godinu mi sve više padamo kao društvo.

– Iz godine u godinu sve nas je manje i manje. Ne samo selo da se gase i nestaju, već i gradovi i nekada predivne varošice nestaju, gase se! Šta se to sa nama dešava? Zar smo izgubili osjećaje za nacionalnu odgovonost,- odgovornost za našu prošlost, ali još više za našu budućnost. Ako nastavimo ovako živjeti bez opredjeljenja za suštinske vrijednosti i nastavimo se oprjedeljivati za ono što nam kušači ovoga svijeta nude, onda nije teško predvidjeti naš krajnji ispod. Krajnje je vrijeme da razumijemo sami-sebe i sagledamo tešku situaciju. Sa nadom da ćemo u duhovnoj radosti dočekati i proslaviti svijetlo Hristovo Vaskrsenje sve vas od sveg srca pozdravljamo sa pozdravom Hristos Vaskrse – poručio je u vaskršnjoj čestitki mitropolit dabrobosanski Hrizostom.