Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrle: Molitveni doručak u znaku Bliskog istoka

BiH

Haris Hrle

Molitveni doručak počinje danas u Washingtonu u 14.00 sati po srednjoevropskom vremenu. Tradicionalno se održava u Hilton Washington Hotelu i po pravilu učesnicima se obraća američki predsjednik kao glavni gost.

Ovogodišnji Molitveni doručak je u fokusu pažnje zbog govora tek inauguriranog predsjednika Donalda Trumpa i mediji će, prije svega, obratiti pažnju na njegove poruke povodom ovog religijski inspiriranog i u osnovi pomiriteljski zamišljenog molitvenog događaja.

Iz regije su primjetne pojačane aktivnosti albanske, srbijanske i kosovarske delegacije. U ime Bosne i Hercegovine Molitvenom doručku prisustvovat će kao diplomatski uzvanik najvišeg ranga ambasador BiH u Washingtonu Haris Hrle. U okviru naše delagacije Molitvenom doručku će također prisustvovati i ambasador BiH pri Misiji u New Yorku Miloš Vukašinović, a sa entitetskog nivoa premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović kao i više osoba s kantonalnog i općinskog nivoa.

Ambasador Haris Hrle za Fenu je istakao da se Molitveni doručak održava u prvih petnaest dana predsjedničkog mandata Donalda Trumpa i dan nakon izbora novog državnog sekretara Rexa Tillersona.

– Stvari su se ubrzale, obrt političkih događaja u jednoj godini može se mjeriti opsegom koji je nekad obuhvatao desetogodišnji period, a u okviru tehničkih inovacija, patenata, informatike čak i više. Čini se da je molitva postala nezaobilazno utočište pred narastajućom društvenom i tehnološkom neizvjesnošću. Iza molitvene scene odvijat će se razgovori bitni za situaciju na Bliskom istoku i nezvanični razgovori vezani za euroatlantsko jedinstvo. Bosna i Hercegovina budno prati razvoj situacije i traži načina da doprinese regionalnoj stabilizaciji i euroatlantskom jedinstvu – istakao je Hrle.