Hrvatska republikanska stranka

HRS ne podržava kandidaturu Borjane Krišto za Predsjedništvo BiH

Borjana-Kristo
Borjana Krišto

Naglasili su kako Krišto ima višedesetljetni staž u politici, još od 1999. godine

Hrvatska republikanska stranka (HRS) priopćila je u četvrtak kako ne podržava kandidaturu Borjane Krišto za hrvatskog člana Predsjedništva BiH referirajući se na izjave dužnosnika HDZ-a BiH da sve hrvatske stranke podržavaju njezinu kandidaturu.

“Slijedom kontinuiranih objava i izjava u javnosti od strane HDZ-a BiH i njihovih dužnosnika kako ‘sve hrvatske stranke podržavaju kandidaturu Borjane Krišto’, ovim putem moramo iskazati službeni stav Hrvatske republikanske stranke kako HRS ne podržava kandidaturu Borjane Krišto za hrvatskog člana Predsjedništva. Ljudi neka glasuju po svojoj savjesti, ali našu podršku kandidatkinja HDZ-a BiH nema”, navodi se u priopćenju HRS-a.

Iz ove su stranke poručili kako su inzistirali o svehrvatskom konsenzusu oko hrvatskog kandidata za Predsjedništvo, ali i da su predlagali “politički neovisnu osobu, intelektualno kapacitiranu i domoljubno osviještenu iza koje bi iskreno stale sve hrvatske stranke”.

“Do zadnjeg trenutka smo inzistirali na tome, u prilog čemu ide činjenica da smo sami odustali od kandidature svog kandidata, kako se ne bi na ovoj razini razbijalo hrvatsko političko biće, osobito znajući kako se ponovno kandidirao ‘uzurpator’ Željko Komšić”, ističe se u priopćenju.

Naglasili su kako Krišto ima višedesetljetni staž u politici, još od 1999. godine.

“Može li netko istaći makar jednu stvar koju je uradila za dobrobit hrvatskog naroda i čovjeka, a s kojom bi se mogla pohvaliti? Godine 2010. je već jednom bezuspješno bila kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva. U godinama kasnijih izbornih ciklusa, 2014. i 2018. izborna jedinica gdje je nosila listu imala najmanju izlaznost. Godine 2018., uz malu izlaznost, imala je i ogroman prosjek nevažećih/poništenih listova. Čak 14 posto”, dodaje se.

Još su kazali kako se ne žele petljati u vođenje politike HDZ-a, ali su istaknuli kako “ne dopuštaju identificiranje te politike s prefiksom hrvatski”, jer je to, kako navode, politika HDZ-a BiH, a ne hrvatska politika.

Na kraju su još jednom podvukli kako HRS ne podržava kandidaturu Borjane Krišto, ali su pozvali građane da, kada je lista za Predsjedništvo u pitanju, glasuju po svojoj savjesti.