Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Javni poziv

Hrvatska daje u zakup nekretnine koje su u vlasništvu BiH

hotel_djuro_salaj_ajb33

Na spisku je desetak objekata koji pripadaju Federaciji BiH i pet koji pripadaju Srbiji

Nakon što je usvojen Zakon o upravljanju državnom imovinom Hrvatske, resorno ministarstvo za ovo pitanje susjedne nam države krenulo je i s njegovom primjenom. Krenulo se od imovine koja formalno-pravno pripada BiH, odnosno Federaciji BiH.

Naime, Član 71. ovog zakona Hrvatskoj ostavlja mogućnost da nekretnine drugih država daje pod zakup na period od 30 godina, sve dok Hrvatska ne potpiše odgovarajući međunarodni ugovor ili se donese odluka o izuzimanju od zabrane raspolaganja.

Tako je prije dva dana na stranici Ministarstva državne imovine Hrvatske osvanuo javni poziv za izdavanje nekretnina. Na spisku je desetak objekata koji pripadaju Federaciji BiH i pet koji pripadaju Srbiji. U javnom pozivu nalaze se detaljni podaci o svim nekretninama, kao i fotografije.

Ogromni objekti

Radi se o odmaralištima državnih kompanija i sindikata, a među onima koji su se našli na spisku jesu i odmarališta u Gradcu „Vila Bosanka“, „Valter Perić“, „Đuro Salaj“… Radi se o ogromnim objektima, koji su većinom u ruševnom stanju, ali imaju visoku vrijednost zbog svoje lokacije.

Samo odmaralište „Đuro Salaja“ Hrvatska daje pod zakup po cijeni od 127.000 kuna ili 33.500 KM na godinu.

Direktor Agencije za privatizaciju Federacije BiH Amer Bekrić kazao nam je kako se radi o realizaciji ranije isplanirane pljačke državne imovine BiH.

Upozoravao ranije

Ranije sam upozoravao na ovo. Hrvatska je donijela zakon koji joj to omogućava. Naše vlasti, prije svega Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH, nisu reagirale. Ja sam slao pisma i u Predsjedništvo i u Vijeće ministara, tražio da se reagira, ali od toga nikad ništa nije bilo – kazao je Bekrić.

On je dodao da će već sutra na iste adrese ponovo poslati pisma, ali će isto poslati na adrese OHR-a i Delegacije EU u BiH.

– Tražit ću reakciju da se zaštiti imovina BiH. Naše institucije moraju reagirati na ovu pljačku – kaže Bekrić.

S druge strane, u izjavi za portal “24sata.hr“, ministar državne imovine Hrvatske Goran Marić kratko je prokomentirao da „rade dobru stvar“.