očekuje se reakcija

Hrvatska obustavila tranzit kamiona na pet graničnih prijelaza sa BiH

5e9bfa9c3affb7.10574457_kamionijah.000

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković razgovarala je danas ovim povodom sa predsjednikom Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmetom Egrlićem. Tokom razgovora, razmotrene su mogućnosti koje Bosna i Hercegovina ima u pogledu reakcije na odluke vlasti susjedne države

Republika Hrvatska donijela je odluku kojom prestaje tranzit teretnih vozila na nekoliko graničnih prijelaza sa našom zemljom. Radi se o prijelazima Ivanica – Gornji Brgat, Velika Kladuša – Maljevac, Brčko – Gunja, Strmica – Strmica i Osoje – Vinjani Gornji.

Nakon te odluke Vanjskotrgovinska komora BiH je Vijeću ministara BiH, nadležnim ministarstvima i Direkciji za evropske integracije uputila inicijativu za hitno reagiranje na ovu odluku Hrvatske.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković razgovarala je danas s predsjednikom Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmetom Egrlićem.

VTK BiH je uputila inicijativu u kojoj se traži reagiranje bh. institucija u vezi s mjerama koje je donijela Hrvatska, u vezi s cestovnim prijevozom roba.

Tokom razgovora, razmotrene su mogućnosti koje Bosna i Hercegovina ima u pogledu reakcije na odluke vlasti susjedne države.

Erglić je izvijestio ministricu o tome kako će nova kategorizacija u Hrvatskoj, prema sadašnjim pokazateljima, imati negativne posljedice po prijevoznike iz BiH, posebno u Unsko-sanskom kantonu.

– Ministarstvo vanjskih poslova BiH je spremno pomoći našim privrednicima. Već smo napravili određene kontakte s hrvatskom stranom po ovom pitanju i očekujemo da će se razgovori nastaviti kako bi se pronašlo rješenje – navela je ministrica Turković, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Reagiralo je i Udruženje privrednika Pozitiv Sarajevo sa zahtjevom za izmjenu Pravilnika o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku.

Objašnjavaju da su Pravilnikom najdirektnije pogođeni privrednici iz USK, posebno sa područja Velike Kladuše, Cazina, Bužima i Bosanske Krupe, koji koriste GP Maljevac za izvoz u zemlje Evropske unije.

– Sa područja ove četiri općine oko 200 privrednih subjekata koriste tranzitni put preko graničnog prijelaza Maljevac. Samo s područja općine Velika Kladuša godišnje se realizira oko 4.900 izvoza i 5.600 uvoza sa kamionima čija masa prelazi 7,5 tona, što će zbog dužine puta i vremena čekanja dodatno povećati troškove za oko 2,6 miliona KM godišnje za privrednike iz Velike Kladuše – navode iz ovoga udruženja.