BiH

Bivši čelnik Dinama

Hrvatska poslala novi zahtjev za izručenje Zdravka Mamića

14/06/2019

O izručenju Mamića trebao bi ponovno odlučivati Sud BiH nakon što su mu prije nekoliko dana oduzeli putne isprave i zabranili izlazak iz zemlje

Hrvatska je poslala BiH novi zahtjev za izručenje nekadašnjeg čelnika Nogometnog kluba “Dinamo” Zdravka Mamića, rekao je ministar pravde BiH Josip Grubeša.

“Ministarstvo pravde BiH zaprimilo je danas dokumentaciju u vezi sa slučajem Mamić koja je upućena iz Hrvatske”, rekao je Grubeša za N1.

Zahtjev, koji je potpisao ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, upućen je nakon što je Županijski sud u Osijeku podigao optužnicu kojom se Mamić, kao i njegovi saradnici, tereti za oko 200 miliona kuna /oko 25 miliona eura/ finansijskih malverzacija u “Dinamu”.

O izručenju Mamića trebao bi ponovno odlučivati Sud BiH nakon što su mu prije nekoliko dana oduzeli putne isprave i zabranili izlazak iz zemlje.

Mamić je prvostepenom presudom Županijskog suda u Osijeku osuđen na šest i po godina zatvora, nakon čega je došao u BiH. S obzirom na to da posjeduje i državljanstvo BiH, on nije izručen zemlji koja ga potražuje.

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH u julu prošle godine odlučilo je da Mamić neće biti izručen Hrvatskoj prema potjernici Županijskog suda u Osijeku.

Mamić, koji se nalazi u Međugorju, ranije je izjavio da se neće vratiti u Hrvatsku.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.