BiH

Suvlasnici se oglasili

Hrvatska vlada: Aluminij mora promijeniti dosadašnji model poslovanja

12/07/2019

Hrvatska Vlada kao manjinski dioničar smatra da se tržišno i ekonomsku opravdanu i konkurentnu proizvodnju u "Aluminiju" može ostvariti uz bitnu promjenu dosadašnjeg poslovnog modela

Vlada Republike Hrvatske oglasila se u petak popodne saopćenjem u kojem se navodi da “izražava zabrinutost i žaljenje” što je došlo do prestanka rada mostarskog “Aluminija”, “jednog od strateških ekonomskih subjekata za hrvatski narod u Federaciji BiH, ali i za ekonomski razvoj cijele Bosne i Hercegovine”.

– Podsjećamo na to da je prema podacima Centra za restrukturiranje i prodaju Republika Hrvatska vlasnik 22.814 dionica koje čine 12 posto temeljnog kapitala Društva (što je pripalo Hrvatskoj na temelju ulaganja u obnovu ratom uništenog pogona elektrolize). U tom kontekstu hrvatska Vlada ima ograničen utjecaj koji nije presudan u donošenju odluka i upravljanju trgovačkim društvom “Aluminij” d. d. Mostar – navodi se u priopćenju.

Dodaje se da je Republika Hrvatska preko svog predstavnika u Nadzornom odboru “Aluminija” primila informaciju o razgovorima koje su vodili predstavnici Vlade Federacije BiH i Uprave društva “Aluminij” s potencijalnim strateškim partnerima te se najavljuje da predstavnici Vlade Hrvatske uoči sljedeće sjednice Skupštine društva “Aluminij” obaviti konsultacije s predstavnicima Uprave društva te Vlade Federacije BiH kao najvećim pojedinačnim vlasnikom, kako bi se razmotrila moguća rješenja za izazove koji se nalaze pred mostarskim “Aluminijem”.

– Hrvatska Vlada kao manjinski dioničar smatra da se tržišno i ekonomsku opravdanu i konkurentnu proizvodnju u “Aluminiju” može ostvariti uz bitnu promjenu dosadašnjeg poslovnog modela, u skladu s najboljim evropskim poslovnim praksama. Provođenje tih mjera pretpostavlja podršku Vlade Federacije BiH – poručili su iz Vlade RH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.