Hrvatski narodni savez odustaje od ujedinjenja s HDZ 1990

Ilija Cvitanovic HDZ1990c

Predsjednik stranke Hrvatski narodni savez (HNS), koja je nasljednica nekadašnjeg NHI-a, Drago Džambas , uputio je vršitelju dužnosti predsjednika HDZ 1990 Iliji Cvitanoviću pismo u kojem ga izvješćuje da je Predsjedništvo HNS odlučilo razvrgnuti nikada dovršeno ujedinjenje s „devedesetkom“.

– Kao što Vam je poznato, još početkom 2014. godine dogovorili smo udruživanje naše dvije stranke kojim je, između ostalog, predviđeno održavanje Ujediniteljskog sabora, usvajanje novog naziva stranke, programa… sve sukladno važećim zakonskim i statutarnim pravilima. Unatoč našim višestrukim usmenim i pismenim zahtjevima da se dogovor i poštuje, od vas smo dobivali odgovore kako će on biti proveden, a odgađanja su pravdana brojnim razlozima. Nakon provedenih općih izbora gosp.Raguž nam je čvrsto obećavao vrlo brzo realiziranje dogovorenog, što se pokazalo netočnim, ističe se u Džambasovom pismu u koje je Fena imala uvid.

Sve to, kao i događanja unutar HDZ 1990 nakon općih izbora, navodi Džambas, dovode u ozbiljnu sumnju „vašu sposobnost realiziranja dogovorenog“.

-Odlučili smo da kao stranka zadržimo svoj pravni i politički subjektivitet, kako ne bismo ponovno ispustili mogućnost svog nastupa na predstojećim izborima, navodi u pismu predsjednik HNS-a, Drago Džambas, napominjući kako se ovim ne dovodi u pitanje nastavak suradnje, moguće koaliranje ili drugi oblika zajedničkog djelovanja, pa i ujedinjenju kada se za to steknu uvjeti.