upaljen alarm

Hrvatsku zahvatilo jače nevrijeme i kreće se prema BiH: Stižu obilne padavine

oblaci – fhmz

Na području cijele BiH danas je upaljen žuti alarm zbog moguće grmljavine

Najavljivana promjena vremena zahvatila je Hrvatsku, javlja Index.

Kiša negdje pada još od sinoć, ali temperature su u odnosu na protekle dane pale tek jutros.

Olujno nevrijeme zahvatilo je područje sjevernog Jadrana. Nad Cresom i Rabom zabilježene su stotine udara munja.

Upaljen meteoalarm za cijeli Jadran

Prema prognozi DHMZ-a, danas se očekuje umjereno i pretežno oblačno, povremeno uz kišu, a lokalno će biti izraženih pljuskova s grmljavinom. Padavine će ponegdje biti obilne, posebno u zapadnim predjelima.

Na kopnu će slab do umjeren jugozapadnjak okrenuti na sjeverni i sjeverozapadni vjetar, a na Jadranu će duvati umjeren do jak jugo i jugozapadni vjetar, prema kraju dana na sjeveru u okretanju na buru i istočni. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti od 20 do 25, a na Jadranu između 23 i 28°C.

Na snazi je narandžasto upozorenje meteoalarma za cijelo područje Jadrana zbog mogućih obilnih padavina, grmljavine i pljuskova.

U nedjelju opet obilna kiša

Vrlo promjenljivo uz povremenu kišu i grmljavinu, posebno u nedjelju, kada će kiša ponovno mjestimično biti obilnija, vjerovatnije u zapadnim predjelima, gdje će biti izraženijih pljuskova, piše DHMZ.

U ponedjeljak se očekuje postupan prestanak padavina i smanjenje naoblake. Vjetar na kopnu slab, u ponedjeljak će duvati umjeren sjeveroistočnjak. Temperatura u padu te će uglavnom biti oko uobičajenih vrijednosti za doba godine.

Promjena vremena i u BiH

U BiH danas će prevladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Padavine lokalno mogu biti i intenzivnije. Vjetar slab do umjeren, u Posavini sjeverni, a u ostaku države južni i jugozapadni. Na području cijele BiH danas je upaljen žuti alarm zbog moguće grmljavine.

Dnevna temperatura od 19 do 23, u istočnim i sjevernim područjima Bosne 27, a u Hercegovini do 29 stepeni Celzijusa.

U Bosni i Hercegovini prijepodne je bilo pretežno oblačno vrijeme. U centralnim i sjeverozapadnim područjima Bosne su zabilježeni pljuskovi i grmljavina.

U subotu će biti pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima kiša je moguća u većini područja. U ostatku dana lokalni pljuskovi sa grmljavinom na području Hercegovine, zapadne, centralne i istočne Bosne. Jutarnja temperatura od 11 do 17, na jugu do 20, a dnevna od 19 do 24, na jugu do 28 °C.

U nedjelju umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima. Jutarnja temperatura od 11 do 16, na jugu do 19, a dnevna od 20 do 26, na jugu do 28 °C.