Huffington Post: BiH želi u NATO, ali Rusija razdire tu zemlju

Vladimir Putin

Balkan je glavno žarište u novom Hladnom ratu kojeg je povela Rusija sa ciljem da destabilizira zemlje koje žele postati članice EU i NATO-a, naveo je za ugledni Huffington Post David L. Phillips, direktor Programa za izgradnju mira pri Institutu za ljudska prava Univerziteta Columbia.

“Srbija je u epicentru ruske agende i njihov je saveznik. Rusija ima špijunsku bazu u Nišu iz koje prati sve aktivnosti zapadnih zemalja na Balkanu. Kada je riječ o BiH, ta zemlja želi u NATO, ali Rusija je razdire tako što podstiče konflikt. Rusija je podržala i nedavno održani referendum u RS-u”, naveo je između ostalog Phillips u svojoj analizi situacije u BiH.

Nadalje, on navodi da Rusija šalje oružje Srbiji, te da većina građana Srbije vidi Rusiju i kao glavnog ekonomskog partnera.

“Ali većina ljudi na Balkanu naginje prema SAD-u i Evropskoj uniji, jer dijele njihove vrijednosti. SAD i EU se jednostavno moraju više angažovati u ovoj regiji i tako se suprotstaviti Rusiji. SAD moraju stabilizirati krhke zemlje Balkana i tako spriječiti ekstremizam”, istakao je Phillips.

On je dodao da Putin vidi Balkan kao ranjivo područje gdje želi širiti uticaj Rusije.

“On promiče slavensku i pravoslavnu solidarnost, ali malo ga je briga za Balkan. Putin cinično radi isključivo u interesu Rusije”, zaključio je Phillips.