Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

S palicama i noževima pokušali spriječiti obilježavanje Dana oslobođenja Mostara

mostar_incident
Kao i ranijih godina, ima onih kojima smeta obilježavanje oslobođanja Mostara od fašista

Grupa od oko 50-tak huligana, naoružanih palicama i noževima, okupila u bizini partizanskog groblja u Mostaru s namjerom da se fizički obračuna sa povorkom koja je pošla ka groblju da obilježi 14. februar, Dan oslobođenja Mostara od fašizma.

Srećom, brzom reakcijom policije, koja u velikom broju obezbjeđuje ovaj događaj, zasada je izbjegnut veći incident, a jedna osoba je privedena.

U MUP-u navode da je došlo do “verbalnog obračuna jedne grupe ljudi koji su došli da polože vijence i cvijeće na Partizansko spomen-obilježje, i druge koja je bila okupljena u blizini tog lokalititeta”.

Prema navodima policije, bačeno je nekoliko petardi, a jedna osoba je privedena jer je imala “teleskopsku palicu”.

U MUP-u tvrde da nije došlo do fizičkog obračuna niti do većih incidenata.

U Mostaru se skoro sake godine nasilno pokušava spriječiti obilježavanje dana kada je Mostar oslobođen od fašista.

Svečana akademija

Svečanom akademijom u Narodnom pozorišu Mostar, u organizaciji Udruženja antifašista i boraca Narodno-oslobodilačkog rata, u subotu je započelo obilježavanje 72. godišnjice oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu.

Nakon 25 godina pauze, dodijeljene su nagrada “14. februar”, a dobitnici su Radmilo Braca Andrić, Izudin Pintul te posthumno Predrag Matvejević.

– Poruka koju danas šaljemo je da je antifašizam trajna civilizacijska tekovina kojom se, bez obzira na sve razlike među nama, moramo ponositi. Mostar je bio bastion antifašizma i grijeh je da tu europsku tekovinu i ovaj dan ne baštinimo – kazao je tom prigodom predsjednik Udruženja antifašista i boraca Narodno-oslobodilačkog rata Sead Đulić.

Također su dodijeljene “Februarske plakete” Muji Salčinu, Seadu Mulahasanoviću, Štefici Galić, Aliji Hadžialiću, Ramizu Panduru te posthumno Marseli Šunjić.

Na obilježavanju Dana oslobođenja Mostara došla su brojna izaslanstva iz zemlje i susjednih zemalja, a nakon svečane akademije, protokolom je predviđeno polaganje cvijeća na mostarskim Šehitlucima, na spomen obilježje obješenim ilegalcima Mostara Dragi Palavestra i Alici Rizikalo, na biste narodnih heroja Hasana Zahirovića Lace i Mladena Balorde, te na Partizanskom groblju.