Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hulusi Akaru i Stjepanu Mesiću dodijeljena priznanja Počasni građanin ZDK

akar – mesic – priznanja

Na 65. svečanoj Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, održanoj danas povodom Dana Zeničko-dobojskog kantona, dodijeljene su plakete Počasnog građanina Zeničko-dobojskog kantona bivšem predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću i ministru odbrane Republike Turske Hulusi Akaru, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečana sjednica Skupštine održana u zgradi Vlade ZDK počela je intoniranjem himne BiH te odavanjem počasti i učenjem Fatihe svima koji su učestovali u odbrani Bosne i Hercegovine. Na početku svečane sjednice, prisutnima se obratio Jasmin Duvnjak, predsjedavajući Skupštine ZDK.

“Ovaj dan mi u ZDK obilježavamo i kao trajno sjećanje na bosanskog bana Kulina, kao i na sve one koji su kroz bogatu, tešku, ali slavnu historiju BiH, svoje znanje, svoju mudrost, svoju ljubav pa i živote ugradili u temelje države Bosne i Hercegovine… Poruke Povelje velikog bana Kulina možda su danas aktuelnije nego ikada ranije. Uistinu, poruke Povelje bana Kulina su svevremenske, to su poruke mira, tolerancije, ekonomskog prosperiteta i dobrosusjedskih odnosa. Iskreno se nadam da ćemo živjeti vrijednosti koje nosi Povelja Kulina bana”, rekao je Duvnjak i svim građanima čestitao Dan Zeničko-dobojskog kantona.

Miralem Galijašević, premijer Zeničko-dobojskog kantona, rekao je kako je stanje u ZDK stabilno, ali da svi moraju raditi na tome da ZDK postane savremena evropska regija.

“Stanje u kojem se danas nalazi ZDK je ekonomski i politički stabilno. Današnji dan kantona nam nalaže da se osvrnemo na svoj učinak i doprinos stanju u zemlji i odgovorimo na pitanje koliko i šta smo učinili da nam bude bolje. Svi mi zajedno moramo naći način da zarad općeg dobra činimo ono što je najbolje za nas i budućnost naše države BiH. Naša uloga je da promovišemo evropske vrijednosti i što prije uđemo u proces promjena kojima članice Unije i cjelokupna međunarodna zajednica daju jasnu i nedvosmislenu podršku. Naša dugoročna vizija je da ZDK postane savremena evropska regija, ugodna za život i rad i atraktivna za investiranje, koja svoj razvoj temelji na industrijskim i ljudskim resursima, prirodnim i turističkim potencijalima te bogatom kulturno-historijskom naslijeđu i čistom okolišu”, rekao je Galijašević.

Nakon uvodnih obraćanja, održana je dodjela priznanja Plaketa Zeničko-dobojskog kantona. Priznanja su dodijeljena UNDP – razvojnom programu Ujedinjenih nacija za doprinos obnovi i razvoju ZDK, kompaniji “Alma Ras” za doprinos razvoju privrede u ZDK, Mirjani Agačević za doprinos razvoju ZDK u oblasti medicine, Dževadu Karahasanu za doprinos u razvoju društvenih djelatnosti, te afirmaciji kulture i umjetnosti, Ismailu Zulfiću za doprinos razvoju ZDK u oblasti sporta, ŽRK “Krivaja” Zavidovići za afirmaciju ženskog sporta i promociji ZDK, reprezentaciji Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci za doprinos razvoju sporta i promociji ZDK i države BiH te Emilu Brniću posthumno za doprinos razvoju ZDK.

Dodijeljena su i priznanja Počasni građanin Zeničko-dobojskog kantona ministru odbrane Republike Turske Hulusi Akaru kao priznanje za naročite zasluge u izgradnji mira i povjerenja te razvijanju međunarodne saranje i međunarodnih odnosa na načelima solidarnosti, humanosti i tolerancije, te bivšem predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću za isti doprinos.

Priznanje u ime ministra odbrane Republike Turske Hulusi Akara preuzeo je brigadir Gulhan Yilmaz, vojni ataše Republike Turske u Sarajevu, koji je rekao kako se Zenica i Bosna i Hercegovina na posebnom mjestu za Akara.

“Danas sam sa vama ovdje sa zadovoljstvom da preuzmem priznanje Počasni građanin ZDK za ministra odbrane Republike Turske, gospodina Hulusi Akara. Znam da su Zenica i Bosna i Hercegovina na posebnom mjestu u njegovom srcu. I pored želje, nije mogao doći danas zbog velikih obaveza u Republici Turskoj. Koristim priliku da se u ime gospodina Akara zahvalim građanima Zeničko-dobojskog kantona”, rekao je Yilmaz.

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, rekao je u svom obraćanju kako je Bosna i Hercegovina opstala u svojim granicama i da nema promjene tih granica.

“Ovo priznanje koje dobijam malo me podsjeća na najteže trenutke BiH, kada je trebalo hrabrosti da se pred svjetskom javnosti bori za opstanak BiH. Ja sam imao tu hrabrost i nije mi žao. Imao sam problema u mojoj domovini, ali smo ipak završili taj veliki posao, da je BiH opstala, opstala je u svojim granicama, međutim ima onih koji još misle da se granice mogu mijenjati. U Evropi, arhitektura državnih granica je završena. Zadnji dio koji se još formatizira su granice Kosova, sve drugo je definitivno završeno i svaki onaj koji misli da može mijenjati granice u Evropi, taj živi u pogrešno vrijeme i sa pogrešnim mislima. Nema promjena granica. To je važno i da znaju ljudi u Bosni i Hercegovini, da ne gube vrijeme na ideje koje nisu ostvarive”, izjavio je Mesić.

Osvrnuo se i na vladajuće strukture u Zagrebu i Beogradu i rekao kako te iste strukture moraju poslati poruku Hrvatima i Srbima u BiH da je njihova domovina Bosna i Hercegovina.

“Vaš glavni grad je Sarajevo, svoju politiku kreirajte sa druga dva naroda i drugim građanima BiH jer tako možete kreirati svoju sreću i zadovoljstvo. Isto to trebala bi i politička elita iz Beograda, koja bi trebala poslati poruku Srbima u BiH. Vaša domovina je BiH, vaš glavni grad je Sarajevo, svoju politiku kreirajte sa druga dva naroda i drugim građanima BiH, kreirajte politiku, jer Srbija podržava cjelovitu BiH, ali sada šalju i poruke koje su u sukobu sa glavnom porukom, jer podržavaju čovjeka koji kaže da ne priznaje BiH. To su problemi koji ostavljaju prostora nekima koji misle da mogu promijeniti granice BiH, da se mogu dijelovi BiH naći u nekim drugim okvirima, a to je nemoguće. Treba priznati činjenice. Za opstanak ove BiH najzaslužniji su oni koji su se borili za BiH i održali su je. Svijet je to prihvatio, Evropa je to prihvatila, sada je samo pitanje da se u Evropi jednom shvati da se mora ubrzati ulazak u Evropsku uniju svih dijelova Evrope, posebno jugoistoka Evrope koji još nije ušao u EU”, rekao je Mesić te dodao kako EU nije najidealniji savez država ali da je udružena Evropa jedan od glavnih faktora svjetske politike.

Nakon svečane sjednice održan je prigodan kulturno-umjetnički program.