Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"ABNA"

Huremović: Kandidatski status za BiH je dobra vijest, ali će biti uzalud bez kvalitetne podrške EU

huremovic fena

Odgovarajući na pitanja o refleksijama na Bosnu i Hercegovinu ruske agresije na Ukrajinu Huremović je kazao da je na početku kod velikog broja građana postojao određeni strah

Bosanci i Hercegovci znaju da je status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU više simboličan, i svojevrsna motivacija za bosanske vlasti, ali svi smo svjesni da je to posljedica ruske agresije na Ukrajinu, kazao je direktor Federalne novinske agencije (FENA) Elmir Huremović na panelu pod naslovom “Put Zapadnog Balkana ka Evropi” koji je održan u sklopu godišnje konferencije Asocijacije balkanskih novinskih agencija (ABNA) u Solunu.

– BiH je specifična država samo zbog toga jer joj je ustav još uvijek poglavlje mirovnog sporazuma iz Daytona ali Bosna i Hercegovina može biti uzor za EU jer je multinacionalna, multikulturalna zemlja. Mi smo zemlja u obliku srca, u samom srcu Evrope a termin Zapadni Balkan, koji mi se lično ne sviđa jer mi se čini da je nametnut upravo s ciljem da se definiše zaseban entitet koji kao da ne pripada Evropi, istakao je Huremović.

On je također ustvrdio da i unutar EU nedostaje iskrena želja da BiH postane članica Unije. Nažalost, dodao je, često nema dovoljno razumijevanja za BiH jer stavljaju pred političare zahtjeve koje je gotovo nemoguće ispuniti.

-Teško je očekivati od političara koji jasno kažu da ne vole ovu zemlju, na isti način kako nam je poručivano i 1992. godine, koji odlikuju Putina i podržavaju rusku agresiju, da žele Bosnu i Hercegovinu kao stabilnu i funkcionalnu državu. Pri tome se nameću izmjene izbornog zakona i ustava koje nas udaljavaju od propisa EU. Dakle, postoji jedna određena doza skepticizma prema kandidatskom statusu, zbog svijesti da kandidatski status nije garancija pridruživanja jer imamo zemlje koje su na to čekale par desetljeća ali prevladava osjećaj zadovoljstva, kazao je Huremović.

Odgovarajući na pitanja o refleksijama na Bosnu i Hercegovinu ruske agresije na Ukrajinu Huremović je kazao da je na početku kod velikog broja građana postojao određeni strah.

– Bili smo zarinuti i sigurni da će agresija pokrenuti druge procese s istoka slične onima koje smo preživjeli prije 30 godina, ali herojske odbrana Ukrajine je to na određeni način zaustavila. Prijetnja je i dalje tu i tu zabrinutost možete osjetiti kad razgovarate s ljudima. BiH je polje djelovanja obavještajnih službi mnogih zemalja. Poruke koje o podršci ruskoj agresiji čine ljude vrlo nervoznima, ustvrdio je direktor Fene.

Upozorio je na opasnost koju nosi propaganda i širenje dezinformacija te zapostavljanje rješavanje problema u BiH u odnosu na Kosovo ili Ukrajinu. Ponovo je naglasio značaj stvarne podrške EU stabilizaciji i napretku BiH kao moderne i funkcionalne države.

-Mislim da smo mi profitirali što se tiče kandidatskog statusa, ali također smatram da će biti uzalud ako ne dobijemo kvalitetnu podršku, zaključio je Huremović govoreći u Solunu na panelu pod naslovom “Put Zapadnog Balkana ka Evropi” koji je održan u sklopu godišnje konferencije Asocijacije balkanskih novinskih agencija (ABNA).

Osim njega, govornici na panelu bili su potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas, profesor Giorgos Christidis, počasni ambasador Alexandros Mallias i glavi urednik grčke državne novinske agencije ANA-MPA Dimitris D. Manolis.