Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reis Kavazović: Ramazan je vrijeme iskrene pokajničke dove

kavazović

Neka uvijek ispred nas bude naša zajednica u kojoj smo rođeni. Ona je miraz, kojega smo naslijedili od naših očeva. Emanet, kojeg su oni ostavili unucima da ga čuvamo za njih. Zato, ispunjavajmo svoje obaveze prema zajednici, čuvajmo je, i jačajmo njene kapacitete, poručio je danas reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, u prvoj ramazanskoj hutbi u Gazi Husrev-begovoj džamiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Kavazović je istakao kako muslimani žive blagoslovljeno vrijeme šehri-ramazana, mjeseca koji ih podsjeća na dolazak milosti Božije, Muhammeda, a.s., koji je vjernike poučio da svoj život provedu u pokornosti Bogu, slijedeći Njegove naloge, savjete i upute.

“Allah nam je, kako to Kur'an navodi, propisao post iz svoje velike mudrosti i plemenitog cilja. Post je okrepa duši kako bi ona pravilno usmjeravala svoju snagu i mogućnosti. Postom treba da stignemo do istinske bogobojaznosti. Život na dunjaluku je pun izazova. Duša često žudi za onim što ne posjeduje u želji da sebično zagospodari i onim što joj ne treba. Sputati njenu pohotu i požudu je naša najveća borba. Govoriti o postu, iz vlastite perspektive, znači govoriti o iskustvu koje trebamo podijeliti s drugima. Kako vrijeme odmiče i kako ljudi bivaju sve imućniji, oni nam se čine sve siromašniji duhom, sve ovisniji o potrebama koje sami proizvode”, kazao je Kavazović.

Dalje je naveo kako je Vjerovjesnik, a.s., poučavao da je istinsko bogatstvo, bogatstvo duše, da je post u osnovi vježba za dušu, te da je u njemu duhovno stasavanje i odrastanje.

Prema riječima reisu-l-uleme Kavazovića, “ramazan je vrijeme iskrene pokajničke dove koja poput čiste vode sapire grijehe svakoga od nas.”

“U našoj muslimanskoj tradiciji čovjek se doima kao putnik, salik, od njegova začeća pa sve do smrti. Kako ćemo dočekati svoj rok, edžel, ovisi o našem izboru. Ili će vrijeme zgasnuti u nama ili ćemo mi bljesnuti u njemu, do nas je. Bog poziva da svako od nas zapali svoje svjetlo vjerom, radom i trudom”, naveo je Kavazović.

Naglasio je kako je neophodno da “izmirimo svoj dug prema Allahu. Očistimo našu dušu namazom i postom, a naš imetak zekatom i sadekatu-l-fitrom”.

“Neka uvijek ispred nas bude naša Zajednica u kojoj smo rođeni. Ona je miraz, kojega smo naslijedili od naših očeva. Emanet, kojeg su oni ostavili unucima da ga čuvamo za njih. Naša Islamska zajednica je otvoreno gradilište na kome svaka generacija dodaje svoj dio gradeći i proširujući njene temelje. Bez naše Islamske zajednice bit ćemo lutalice koje će se potucati po tuđim sokacima. Zato, ispunjavajmo svoje obaveze prema Zajednici, čuvajmo je, i jačajmo njene kapacitete. Podižimo mektebe, medrese, fakultete i druge zavode koji će biti istinski čuvari našeg puta, življenja vjere i promicanja njenih vrijednosti po kojima nas i drugi poznaju. Ramazan je dobro vrijeme da to sebi iznova osvijestimo”, pojasnio je Kavazović, a svoju hutbu završio riječima Vjerovjesnika, a.s.:

„O ljudi, vaše duše su ovisne o vašim djelima. Oslobodite ih traženjem oprosta od grijeha. Vaša leđa su natovarena teškim teretom. Ublažite tu težinu dužom sedždom. Tražite od svog Gospodara da vam oprosti grijehe. Dignite svoje ruke Allahu s dovom poslije svakog namaza. Tražite od svog Gospodara, iskreno i čista srca, da vas pomogne u postu koji vam je propisao i u čitanju knjige koju vam je objavio.“