Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Huškačka retorika jer vlasti ne mogu govoriti ni o fiktivnim uspjesima

amir sužanj

Urednik BH Radija, Amir Sužanj, smatra da ljudi u političkim krugovima imaju osjećaj da imaju monopol nad političkim, ekonomskim, kulturnim i svakim drugim tokovima, i sve što, istakao je, ispadne iz takve šeme za njih predstavlja opasnost, zbog čega često stradaju sami novinari.

Govoreći o sve češćim napadima na novinare u studiju N1 televizije Sužanj je rekao da su za napade, kao i na bilo koje druge propuste u društvu uvijek odgovorne zvanične institucije zemlje, koje moraju pronalaziti rješenja za probleme u društvu.

„Uvjeren sam da nije bilo video snimaka da ne bi bio otkriven napadač ni na kolege sa Klixa i Al Jazeere prilikom protesta demobilisanh boraca u Sarajevu“, rekao je Sužanj.

„Činjenica je da i neki novinari nisu dorasli toj politici i da često upadaju u šeme služenja politike što svakako nije dobro“, dodao je urednik BH Radija.

Na pitanje zbog čega u BiH postoji tolika ratnohuškačka retorika, Sužanj smatra da to dolazi kao rezultat toga da političke partije u zemlji više ne mogu govoriti ni o fiktivnim uspjesima na ekonomskom planu. Potrošeno je, rekao je, više od 20 godina „na bogaćenje tajkuna, koji su povezani sa vrhovima političkih partija.“

„Milijarde odlaze mutnim putevima“, rekao je Sužanj, optužuju pravosuđe da su neki pravosudni krugovi pod snažimo političkim utjecajem.

„Kako radi pravosuđe najbolje odgovaraju građani, koji nemaju povjerenje u te institucije. Ankete govore da se ne rješavaju ključni pravosudni procesi. Kriminalni krugovi su poprilično zaštićeni u tim sudskim procesima“, rekao je Sužanj.

Optužio je OHR da je dobrim dijelom doprinio lošoj političkoj situaciji u BiH. Podsjetio je da najveći favorit međunarodne zajednice Milorad Dodik danas predstavlja najveću opasnost za Bosnu i Hercegovinu.

„Priča OHR-a i međunarodne zajednice kako su građani krivi za stanje u BiH jer ne biraju prave ljude je licemjerna“, smatra Sužanj. Rekao je da mu nije jasno kako zvanični Brisel može tražiti od vlasti u BiH da zemlju pokrenu prema Europskoj uniji, kada bi to, kako je istakao, značio krah politike koja se u BiH gradi više od 20 godina.

„Ako krenemo u Europu, ruši se kompletan sistem na kojem vlasti na Zapadnom Balkanu opstaje. Ako krenemo u Europu, mora postojati odgovornost za kriminal i pljačku. Apsurdno je očekivati od vlasti da zemlju povedu u EU, kada to znači krah njihovog djelovanja“, zaključio je Sužanj.