Traži se reakcija nadležnih

Ćesir nasrnuo na fotoreportera Žurnala, oglasilo se Društvo novinara BiH (VIDEO)

Screenshot 2019-03-28_15-46-38-915

Društvo novinara BiH traži od organa za provođenje zakona da poduzmu zakonom predviđene mjere za ovakav napad

Predsjednik Općinskog odbora SDA Novi Grad Huso Ćesir danas je fizički nasrnuo na fotoreportera Žurnala Adija Kebu. Kebo se, kako piše Žurnal, nalazio na radnom zadatku. Kebo je fotografirao ulaz u firmu Bosnaplast, o čijem poslovanju su ranije izvještavali novinari ovog portala. U trenutku napada fotoreporter se nalazio na trotoaru preko puta firme, na javnoj površini.

Fotoreporter Žurnala je čitav napad uspio zabilježiti kamerom.

– Iako ga je Kebo upozoravao da se nalazi na javnoj površini, na radnom zadatku, Ćesir je nastavio grubo da nasrće i pokušavao oteti kameru. U jednom momentu prišao je i Muamer Ćesir, sin Huse Ćesira, koji je istrgnuo kameru fotografu Žurnala Adiju Kebi. Kameru je dao ocu, koji se uputio prema ulazu u firmu Bosnaplast. Naš fotograf izvadio je telefon u namjeri da zove policiju. Kada je to vidio, predsjednik OO SDA Novi Grad vratio je oštećenu kameru Adiju Kebi-navodi se u tekstu Žurnala.

Tim povodom oglasilo se Društvo novinara BiH koje je najoštrije osudilo današnji nasrtaj predsjednika OO SDA Novi Grad Sarajevo Huseina Ćesira na fotoreportera portala Žurnal Adija Kebu.

Društvo novinara BiH traži od organa za provođenje zakona da poduzmu zakonom predviđene mjere za ovakav napad, a od političke stranke kojoj Ćesir pripada da osudi njegovo ponašanje.

– Na kraju, upozoravamo javnost da su novinari u BiH sve češće žrtve raznih oblika nasilja, te pozivamo institucije za provođenje zakona, političke strukture i javnost u cjelini da je posljednji čas da se ovaj trend zaustavi i spriječi potpuni kolaps slobode izražavanja kao jednog od osnovnih preduvjeta demokratije – saopćeno je iz Društva novinara BiH.