Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

koronavirus

I dalje se razmatraju modaliteti tzv. “VPT sistema”

U Zetri je danas počelo docjepljivanje građana
08.07.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U sarajevskoj Zetri u toku je revakcinacija gradjana koji su prvu dozu primili 22.04. Ispred dvorane su velike guzve, a za danas je planirano cjepljenje 2000 gradjana. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Instituti predlažu mjere, krizni štabovi usvajaju, a inspekcije kontrolišu. Najčešći je to odgovor kada se traže odgovorni zbog nepoštovanja propisanih mjera

Iako smo svjedoci pogoršane epidemiološke situacije u cijeloj zemlji, krizni štabovi se još ne odlučuju na uvođenje restriktivnijih mjera. Poziva se na poštivanje trenutnih mjera i imunizaciju, dok su vakcine pred propadanjem, navodi se u priogu BHRT-a.

Svakodnevni rast broja novozaraženih u cijeloj zemlji još uvijek vladama nije alarm za uvođenje restriktivnijih mjera. Krizni štabovi tokom ljetnih mjeseci mjere su čak relaksirali. No, i postojeće u većini slučajeva se ne poštuju.

“Krizni štabovi lokalne zajednice takođe trebaju imati na umu da odgovornost za epidemiološku situaciju imaju oni u svojim lokalnim zajednicama i onda moraju posebnu pažnju obratiti na ponašanje svojih građana. Poštovanje epidemioloških mjera i što je onda bitno za kretanje novozaraženih”, navodi direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Instituti predlažu mjere, krizni štabovi usvajaju, a inspekcije kontrolišu. Najčešći je to odgovor kada se traže odgovorni zbog nepoštovanja propisanih mjera. Iznenađuje činjenica da Inspektorat nije izrekao niti jednu sankciju tokom ljetnih mjeseci.

“U protekla tri mjeseca Republički inspektori su izvršili oko 2000 inspekcijskih kontrola. U pravilu, s obzirom da je iza nas bio taj ljetni period nije bilo kontrola sa nepravilnostima i pogotovo kada uzmemo u obzir da određene djelatnosti nisu radile. Pa tako prosvjetni inspektori u školama i na fakultetima nisu imali neuredne provjere, i pojedine druge oblasti su bile dosta rasterećene jer su i ljudi bili na godišnjim odmorima”, kazala je glasnogovornica Inspektorata RS Duška Makivić.

Pandemija već odavno nije samo zdravstveni već i društveni problem te su vlade trenutno usmjerene na kampanju što veće imunizacije stanovništva. Iako su ih mnoge zemlje već uvele, kod nas se i dalje razmatraju modaliteti tzv. VPT sistema, vakcinisani-preboljeni-testirani. Kada je riječ o mjerama, one se još ne pooštravaju ni u Federaciji BiH. Nedavno su usvojeni kriteriji za donošenje korona mjera prema planu prenosa virusa u zajednici.

“To je plan prenosa u zajednici virusa prema kojem bi kantoni trebali postupati. Dakle imamo četiri nivoa prenosa, koji je nivo određuje se na osnovu četiri parametra i na osnovu tih parametara, zavisno od situacije koji je nivo prenosa, će se djelovati sa određenim mjerama”, pojašnjava pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez.

“Početna situacija je bila zaista drugačija, nismo znali sa čim se suočavamo. Sada postoje neka istraživanja i određeni konkretni savjeti ljekara koji su zasnovani na nekim naučnim činjenicama i jesmo se navikli ali naravno ako dođe do pogoršanja potrbeno je poštovati sve preporuke nadležnih institucija”, stava je Tamara Todorović iz Udruženja psihologa RS.

Nakon što se kasnilo sa nabavkom vakcina, BiH bi ukoliko ne ubrza proces imunizacije mogla biti suočena sa propadanjem neiskorištenih doza. Rok za 340.000 doza vakcina protiv koronavirusa u Federaciji ističe sljedećeg mjeseca. U RS već je propalo više od 55.000 vakcina AstraZeneke. Njima je rok istekao krajem jula i augusta i sada se priprema uništavanje.