Sarajevo

I danas veliki odziv građana na vakcinaciju u tržnom centru

vakcinacija scc AA3 (1)

Građani su na raspolaganju imali Pfizer i Sinopharm vakcine, a na ovom punktu mogli su primiti prvu, drugu ili treću dozu vakcine po izboru

Akcija “Vakcinacija prema građanima” Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo nastavljena je ovog vikenda u tržnom centru Sarajevo City Center – SCC u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon jučerašnjeg dana i u nedjelju je veliki broj građana odlučio da se vakciniše na punktu za vakcinaciju u SCC-u, a mnogi od njih su primili i treću dopunsku dozu.

Građani su na raspolaganju imali Pfizer i Sinopharm vakcine, a na ovom punktu mogli su primiti prvu, drugu ili treću dozu vakcine po izboru.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo nastavlja akciju ‘’Vakcinacija prema građanima”. Nakon mnogo zahtjeva građana, Krizni štab Kantona Sarajevo odlučio je da ovog vikenda, 8. i 9. januara, jedan punkt za vakcinaciju opet bude postavljen u SCC-u.

“S obzirom na porast broja novozaraženih u Kantonu Sarajevo, a i činjenicu da je većini građana isteklo šest mjeseci od druge doze, stanovništvo se poziva da se u što većem broju vakciniše booster dozama. Prema preporukama Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju FBiH, booster dozu mogu primiti osobe starije od 18 godina najranije tri mjeseca od prijema druge doze, ako nisu bolovale Covid-19. Osobe koje su prebolovale Covid-19 i primile dvije doze vakcine, ovu dozu mogu primiti najranije šest mjeseci od prijema druge doze“, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS-a.

Akcija “Vakcinacija prema građanima” Ministarstva zdravstva KS-a pokrenuta je 6. novembra. U tržnim centrima na području Kantona Sarajevo na ovaj način vakcinisano je više od 6.000 građana.