Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SJEDNICA

I Dom naroda “vratio” budžet FBiH za 2022. u formu nacrta

dom_naroda_fbih_fena (1)

Ovo usporavanje procedure najvažnijeg finansijskog akta ne bi trebalo da poremeti finansiranje osnovnih budžetskih obaveza jer je Predstavnički dom usvojio u ponedjeljak Prijedlog odluke o privremenom finansiranju FBiH za prva tri mjeseca 2022., a Dom naroda za danas najavio razmatranje iste odluke

Dom naroda Federalnog parlamenta na današnjoj sjednici nije prihvatio da budžet FBiH za 2022. godinu razmatra po hitnom već po redovnom postupku, što je prije dva dana odlučio i Predstavnički dom vrativši budžet, proceduralno, u formu nacrta.

Ovo usporavanje procedure najvažnijeg finansijskog akta ne bi trebalo da poremeti finansiranje osnovnih budžetskih obaveza jer je Predstavnički dom usvojio u ponedjeljak Prijedlog odluke o privremenom finansiranju FBiH za prva tri mjeseca 2022., a Dom naroda za danas najavio razmatranje iste odluke.

Ni budžet ni odluka o privremenom finansiranju ne mogu stupiti na snagu dok ih ne odobre oba doma.

Federalni ovogodišnji budžet je predložila Vlada FBiH u iznosu oko 5,5 milijardi KM, što je 53 miliona više od prošlogodišnjeg budžeta. Tražila je izjašnjavanje Parlamenta po hitnom postupku, ali to nije uvaženo.

U nedostatku budžeta, Vlada je predložila tromjesečnu odluku o privremenom finansiranju te za period januar-mart 2022. planirala 1.116.181.228 KM za finansiranje osnovnih obaveza prema budžetskim korisnicima.