Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ročište o određivanju pritvora

I Memić pustio suzu u sudnici: Tvrdi da se neće sakrivati i bježati

Foto: Vanja Tolj/FENA

Advokat osumnjičenog Amir Hadžić je poručio da Memić ni po jednoj tački optužnice nije kriv

U toku je ročište o prijedlogu Tužilastva za određivanje mjere pritvora zbog opasnosti od bjekstva, uticaja na svjedoke i krivotvorenja dokaza te bojazni od ponovljenog krivičnog djela. Tako su navele postupajuće tužiteljice za uhapšenog Senaida Memića, bivšeg načelnika Ilidže i ambasadora BiH u Maleziji.

One su tokom svog izlaganje ukazale na konstantne prijetnje kojima su zaposleni u Opštini Ilidža bili izloženi, tokom izdavanja nezakonitih dozvola u slučaju tri objekta. Kao i Alma Destanović, pomoćnica uhapšenog načelnika Općine Stari Grad, tokom ročišta za određivanje pritvora i bivši načelink Ilidže je pustio suzu u sudnici, navodi TV N1.

Ukazano je i na to da su inspekcijske kontrole stoga bile nepotpune. Stoga je prijedlog mjere o jednomjesečnom pritvoru koju Tužilastvo traži potpuno opravdano, prema njihovim riječima, a imajući u vidu ranije istupe Memića, gdje su svjedoci izjavili da su bili izloženi prijetnjama, te su usred straha za vlastitu egzistenciju morali da postupaju po njegovim uputstvima i izrađivati nezakonite akte, zbog straha od gubitka posla.

S druge strane, odbrana ističe njegovu ulogu profesora na Poljoprivednom fakultetu, “karijeru bez mrlje” koja je kasnije krunisana funkcijom ambasadora BiH u Maleziji. Navode da se funkcije načelnika odrekao dobrovoljno, a ne zbog straha da ne bi dobio podršku na izborima.

Odbrana pobija da je Memić nanio štetu stanovnicima Ilidže jer je budžet kako kažu povećan pet puta, a od ugovora o ustupanju parkinga Brajloviću svake godine u budžet je inkasirano 130.000 KM. S tim u vezi navode i da nijedan investitor nije ostao dužan Opštini Ilidža.

Odbrana predlaže mjere zabrane, oduzimanje ličnog i diplomatskog pasoša ili kućni pritvor. Memić prema njihovim riječima ne namjerava biti ambasador u Maleziji. Sve je kažu politički motivisano, to je demonstracija sile nove vlasti.

Odbrana je pozvala sudiju da bude objektivna i ne uzima u obzir ni navode medija.

Na kraju su priložili dokumentaciju o zdravstvenom stanju navodeći da ima tri bajpasa, šest stentova, probleme s vidom, te aneurizmom stomačne aorte.

U svom izlaganju Memić je ukazao na svoju porodicu i njen ugled tokom godina. Pustio i suzu, te kazao da se neće sakrivati i bježati. Kazao je i da jeste odgovoran na neki način ali odnos Sarajeva prema Ilidži, “o šupljim pričama o trovanju vode, o vraćanju arsenika u bunare”, sve su to priče koje je, kaže, trpio na svojoj koži.

Odluka Suda o pritvoru biće donesena u narednih 24 sata.

Advokat osumnjičenog Amir Hadžić je poručio da Memić ni po jednoj tački optužnice nije kriv.

Senaid Memić se tereti da je tokom mandata od 2013. do polovine 2017. godine nezakonito izdao više dozvola u vezi gradnje objekata investitora Panamera, Malak group te parking Općine Ilidža koji je dat na korištenje UO “Brajlović”.

Funkciju načelnika općine Ilidža Memić je obavljao od 2011. godine do 2020. godine.