Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Kolona vozila ispred Narodne kuhinje, građani masovno donose kurbane (FOTO)

21/08/2018

Veliki broj građana Sarajeva od jutarnjih sati dolazi u prostorije Narodne kuhinje Stari Grad kako bi donirali kurbansko meso za najugroženije kategorije na području Sarajeva, javlja Anadolu Agency (AA).

Kolona vozila ispred Narodne kuhinje ne prestaje kao ni dolasci građana koji su inače godinama korisnici ove ustanove.

Upraviteljica kuhinje Zilha Šeta, poznatija kao Tetka Zilha, izjavila je za AA da su sa prijemom i podjelom kurbanskog mesa počeli jako rano i sve protiče jako dobro. Već do sada, kako je kazala, vlada veliko interesovanje.

“Već je bolje nego prošle godine. Ovo već u kontinuitetu traje, to svi znaju, i oni koji doniraju i oni koji dolaze, od 1995. godine. Građani zakolju kurban, i ne ostavljajući ništa kući, donose da stavimo u kazan. Oko 2.000 kurbana planiramo danas podijeliti. Radimo do šest-sedam. Kolona ne prestaje. Mnogo je bilo uplaćenih kurbana ali i za hljeb i za sve ostalo”, pojasnila je tetka Zilha.

Organizacija u kuhinji je velika i pomažu mnogi ljudi.

“Tu je 30 ljudi i šest mesara ali najljepše je to što su se ovih dana javili i iz komune u Rakovici. Njih šestorica tako vrijedno rade, unose i iznose meso”, kazala je tetka Zilha.

U Narodnoj kuhinji danas volontira i A. O., korisnik je kampusa u Rakovici.

“U kampusu sam već 15 mjeseci. Volontirao sam ovdje i za prošli Kurban-bajram. Radilo nas je osam. Godinama dolazimo i pomažemo. Dolazimo da malo doprinesemo, da pomognemo ovim ljudima kojima je potrebna pomoć. Kada si 20 godina u belaju i nakon toga radiš nešto korisno onda to ispunjava čovjeka”, poručio je A. O.

Planira volontirati i u narednim godinama.

Kurbansko meso iz Narodne kuhinje mnogo znači i F. P. koji nema nikakvih primanja.

“Jedino što imamo jeste od Narodne kuhinje i tetke Zilhe. Ovo je i bez Bajrama, od ponedjeljka do nedjelje. Korisnik sam oko 15 godina”, izjavio je F. P.

Bajram u njegovoj kući se, istakao je, slavi u skladu sa mogućnostima koje nisu najbolje.

“Volio bih da je bolje, generalno za narod”, dodao je F. P.

Među onima koji su danas došli u kuhinju je i G. C., koja je tu za sestru.

“Dolazim za sestru. Ona je bolesna. Ovo je 101. put da dolazimo ovdje. Donacija nam znači puno”, izjavila je G. C.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.