Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RMU Đurđevik

Iako imaju 700 radnika, privatnim firmama plaćaju 67 miliona KM za kopanje uglja

rmu djurdjevik

Dok Rudnicima Kreka i Zenica prijeti stečaj, RMU Đurđevik troši više od 67 miliona maraka za angažovanje privatnih firmi da rade redovne poslove rudnika. Nabavku pravdaju nedostatkom radne snage i mehanizacije

Rudnik mrkog uglja Đurđevik platit će više od 67 miliona maraka privatnim firmama da obavljaju redovne poslove rudnika – kopaju ugalj, piše Žurnal. Razlog je jednostavan – rudnik nema ni mehanizacije ni rudara da obavljaju redovne poslove. Osim nedostatka radne snage i mehanizacije, pitanje je kako će rudnik platiti ove poslove. Vrijednost tendera dvostruko premašuje ukupne godišnje prihode rudnika. Osim što posluje u minusu od preko sedam miliona maraka, RMU Đurđevik duguje 2,5 miliona maraka poreza.

U dosadašnjoj praksi angažovanja privatnih firmi da rade redovne poslove rudnika ovo je najveći ugovor o iznajmljivanju radnika i opreme od strane rudnika u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH.

Zbog nedostatka radnika i mehanizacije za 67 miliona maraka angažovat će privatne firme

Polovinom februara Rudnik mrkog uglja Đurđevik raspisao je tender za nabavku usluga izvođenja rudarskih radova na otkrivci i eksploataciji uglja na PK Višća II. Vrijednost tendera premašuje 67 miliona KM!

Razlog raspisivanja tendera, kako su naveli iz RMU Đurđevik, je nedostatak radnika i mehanizacije.

„Zbog nedostatka vlastitih kapaciteta za izvođenje tehničko-tehnološkog procesa pripreme i eksplatacije otkrivke i uglja, potrebno je angažovati treća lica za izvođenje radova na pripremi i eksploataciji jalovine i uglja u istočnom reviru PK Višća“, navest će u tenderskoj dokumentaciji iz Rudnika Đurđevik.

Osim toga, u tenderskoj dokumentaciji navedeno je da će se tehničko-tehnološki proces pripreme i eksploatacije otkrivke i uglja izvoditi u PK Višća II i proizvodnom pogonu Višća RMU Đurđevik.

„Radovi na pripremi i eksploataciji otkrivke prema terminu plana izvodit će se u dvije kalendarske godine i to u 2023 i 2024. godine od dana uvođenja u posao. Količine otkrivke koje je potrebno otkopati iznose do 6.000.000 m3 č.m“, navedeno je u tenderskoj dokumentaciji.

„Količine uglja koje je potrebno otkopati u planiranom periodu iznose 800.000 tona, odnosno 579.719 m3“ navedeno je u tenderskoj dokumentaciji.

Godišnji prihodi ovog rudnika kreću se između 30 i 40 miliona maraka. Finansijski podaci za 2022. godinu još uvijek nisu dostupni, dok je RMU Đurđevik u 2021. godini imao ukupne prihode 34,6 miliona maraka i minus od 7,2 miliona maraka. Poreska dugovanja iznose 2.564.862 KM. Kako vrijednost tendera za angažovanje privatne firme da rade redovne poslove rudnika dvostruko premašuje godišnje prihode rudnika, vrlo je vjerovatno da će ovaj novac obezbijediti Elektroprivreda BiH.

Dva dana prije raspisivanja tendera, 15. februara ove godine, RMU Đurđevik raspisao je tender za nabavku usluga „izrade jamskih prostorija uže pripreme sa nabavkom i ugradnjom čelične lučne podgrade“ vrijedan 654.780 KM bez PDV-a.

Podsjetimo da je u Rudniku mrkog uglja zaposleno je oko 700 radnika. Mediji su ranije pisali kako oni rade ručnom metodom starom 50 godina. I iz Sindikata ovog rudnika ranije su upozoravali na nedostatak radne snage i repromaterijala te da su zbog toga ugroženi i životi radnika. Do 31.12.2021. godine Elektroprivreda BiH u ovaj rudnik uložila je 38.999.000 KM. U 2021. godini tek oko 4.000 KM!

RMU Đurđevik godinama posluje u složenim i otežanim uslovima. Nemaju novca za kupovinu nove opreme i revitalizaciju stare, istovremeno imaju nedostatak radne snage s jedne strane i višak radnika među kojima su i invalidi rada, što je dovelo do zaostajanja i neizvršavanja plana proizvodnje.

Bez obzira na ove činjenice, Uprava ovog društva smatra da je rješenje problema izdvajanje više od 67 miliona maraka za angažovanje privatnih firmi.