Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iako je danas počela isplata u FBiH: Dio korisnika dobit će penziju tek 20. juna

BiH

penzije

Iako je isplata penzija u Federaciji Bosne i Hercegovine za juni počela danas, određeni broj penzionera svoj novac dobiće tek 20. ovog mjeseca. Do kašnjenja u isplati penzija već nekoliko mjeseci dolazi zbog sporog punjenja penzionog fonda sredstvima od doprinosa na plaće, prenosi Anadolu Agency.

Zbog neuplaćivanja doprinosa od strane privrednih subjekata u BiH, gotovo svakodnevno se bilježe velike finansijske dubioze u kasama Federalnog zavoda PIO/MIO. Sa druge strane, skoro svakodnevno se povećava broj penzionera, dok broj zaposlenih duže vrijeme stagnira.

„Federalni zavod se suočava sa malo većim problemima, to je taj deficit koji nama otežava isplatu penzija, što nam čini nemogućim da završimo isplatu u roku dan–dva. Radi se o nedisciplini u uplati doprinosa tako da sve to nekako otežava isplatu penzija, ali mi činimo što je u našoj mogućnosti, što u konačnici znači isplatu za 10-ak dana”, kazo je Amel Lizde, glasnogovornik Zavoda PIO/MIO FBiH.

Dinamika isplate penzija, tvrde u Zavodu, zavisiće isključivo od pristizanja prihoda. Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za juni, sa uračunatim troškovima, iznose oko 156 miliona maraka.

U Zavodu PIO/MIO tvrde da s obzirom na to da najniža penzija iznosi 326 maraka, neće doći do smanjenja penzija, uprkos lošoj uplati sredstava od doprinosa.