Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

član predsjedništva BiH

Iako je potpisao dokument, Dodik kaže da RS ne namjerava u NATO

dodik

Dodik je rekao da postoji ogroman pritisak povodom pitanja članstva u NATO

Predsjedništvo BiH je odobrilo da se NATO-u u Briselu dostavi dokument “Program reformi BiH”, dan pošto Predstavnički dom BiH potvrdi imenovanje Zorana Tegeltije iz SNSD-a za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Taj dokument usvojen je poslije sastanka članova Predsjedništva BiH sa ambasadorima zemalja Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija) i sa šefom Delegacije EU u BiH Johannom Sattlerom.

Mnogi tvrde da je riječ o dokumentu koji je preimenovani “Godišnji nacionalni program” (ANP), a znači početak realizacije “Akcionog plana za članstvo u NATO”.

Dodik je rekao da postoji ogroman pritisak povodom pitanja članstva u NATO.

– Zapad bi želio da ima sve zemlje kao članice NATO, njihovi ciljevi su jasni. Oni prave okvir na način koji govori zemljama da treba da teže tome da budu primljene u NATO, a ako to ne učine, onda postoji problem. Republika Srpska ne namjerava da mijenja svoje strateško opredjeljenje – vojnu neutralnost – naglasio je Dodik, te dodao:

– Možemo da sarađujemo sa njima, to je neizbježno, ali oni nikad od nas neće čuti da se krećemo prema integraciji ili da BiH ide prema članstvu u NATO – rekao je Dodik.